Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψευτοδιλήμματα και κοκορομαχίες

Το μόνο που δε «διαπραγματεύεται» είναι η αντιλαϊκή πολιτική, καλλιεργώντας μάλιστα το έδαφος για νέα αντιλαϊκή επίθεση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές

Στην ενίσχυση των δικομματικών ψευτοδιλημμάτων και στην κλιμάκωση της έντασης των κοκορομαχιών με το ΠΑΣΟΚ ποντάρει η κυβέρνηση για να ανεβάσει τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης της. Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση το μόνο που δε «διαπραγματεύεται» είναι η αντιλαϊκή πολιτική.

Αντίθετα, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές η Κυβερνητική Επιτροπή συνεχίζει να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα, ενώ καλλιεργεί το έδαφος για τη νέα επίθεση μετά τις ευρωεκλογές. Το στίγμα το έδωσε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι ο δρόμος που έχουμε επιλέξει, είναι δρόμος ευθύνης. Είναι δρόμος μεταρρυθμίσεων. Είναι δρόμος αλλαγών, οι οποίες περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ειδικά τώρα, είναι απαραίτητες. Κανένα ορόσημο, είτε εκλογές είτε τίποτε άλλο, δεν είναι εκείνο το οποίο επηρεάζει τη στάση μας», τόνισε ο Ευ. Αντώναρος, ο οποίος καυχήθηκε μάλιστα για τα εύσημα που απονέμει το ΔΝΤ στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική προπαγάνδα αρχίζει να αναδεικνύει με ένταση την κρισιμότητα της ψήφου στις ευρωεκλογές, ωστόσο η προσπάθεια αυτή υπονομεύεται εξαιτίας της θέσης ότι «στις 7 Ιούνη δεν κρίνεται η κυβέρνηση». Η αντίφαση, που απορρέει από την επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου να διατηρήσει κάποια «ελευθερία κινήσεων» σε περίπτωση εκλογικής ήττας, έχει αδυνατίσει το διλημματικό χαρακτήρα που, παρ' όλα αυτά, θέλει να δώσει στις ευρωεκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης διαπιστώνουν ότι το βασικό δίλημμα της προεκλογικής καμπάνιας «υπευθυνότητα ή λαϊκισμός» δε φαίνεται «να συγκινεί» τους (πρώην) ψηφοφόρους της ΝΔ και αναζητούν τρόπους να πυροδοτήσουν περαιτέρω την πόλωση στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Το «διακύβευμα» της 7ης Ιούνη αναδεικνύεται με διάφορα επιχειρήματα από τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν κρίνονται ικανοποιητικά.

Ενδεικτική της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας είναι η χτεσινή ομιλία του Αρ. Σπηλιωτόπουλου σε κομματική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, όπου από τη μια επανέλαβε ότι «στις 7 Ιούνη δε διεξάγεται κανένα δημοψήφισμα και δεν κρίνεται η κυβέρνηση», αλλά από την άλλη προσπάθησε να αναδείξει τη σημασία του εκλογικού αποτελέσματος, λέγοντας ότι «από αυτό θα εξαρτηθεί η στρατηγική μας και κυρίως ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των εξελίξεων στο επόμενο διάστημα». Στη βάση αυτή ζήτησε συστράτευση δυνάμεων, αναγορεύοντας την αποχή ως το βασικό αντίπαλο. «Στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αντίπαλός μας δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Ο αντίπαλός μας είναι η αποχή. Τους δικούς μας φίλους πρέπει να πείσουμε να προσέλθουν και να ψηφίσουν», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «από εκεί θα κριθεί η καλή μας επίδοση».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης υποστήριξε ότι στις ευρωεκλογές πρέπει να υπάρξει ανανέωση της εμπιστοσύνης στον Κ. Καραμανλή. «Ο Καραμανλής είναι εκείνος, ο οποίος έχει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και θα πρέπει αυτή η εμπιστοσύνη να καταγραφεί και στις κάλπες», είπε (στην ΕΡΑ).

Παράλληλα προσπάθησε να υποβαθμίσει τις δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι «μόνο τα αποτελέσματα της κάλπης είναι αξιόπιστα», αλλά και να ανεβάσει το ηθικό των στελεχών μιλώντας για «ένα σκηνικό ρευστότητας, το οποίο υπάρχει, όπου τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα, όπου πράγματι το φαινόμενο των πολιτών, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα απόσχουν στις εκλογές, δημιουργεί ασάφεια στο ποια θα είναι τελικά η συμπεριφορά». Από την άλλη αναμάσησε το γνωστό παραμύθι περί αναγκαίων μέτρων επιχειρώντας να «κατευνάσει» τη λαϊκή δυσαρέσκεια. «Η κυβέρνηση έχει πάρει και δυσάρεστα μέτρα, αλλά δε γινόταν αλλιώς. Επρεπε να ληφθούν μέτρα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα», ισχυρίστηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ