Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Γιγαντώνεται το δράμα των αμάχων

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στα όρια της γενοκτονίας οδηγούν τον πακιστανικό λαό της κοιλάδας Σουάτ ο κυβερνητικός στρατός και οι δυνάμεις των «Ταλιμπάν». Και ενώ οι μάχες και οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς χωρίς να υπολογίζεται η ζωή των αμάχων, η κυβέρνηση με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τον αποκλεισμό από και προς την κοιλάδα Σουάτ, οξύνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο, καθώς δε δίνεται η δυνατότητα στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες. Πάγια δικαιολογία του στρατού είναι ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται, προκειμένου να σταματήσει η μετακίνηση των ανταρτών από και προς την κοιλάδα Σουάτ, έως την τελική εξόντωσή τους, με οποιοδήποτε κόστος, με τραγικά θύματα τους ντόπιους πληθυσμούς...

Τουλάχιστον 200.000 εκτιμάται ότι παραμένουν παγιδευμένοι στις εμπόλεμες ζώνες, οι οποίοι δεν ακολούθησαν εγκαίρως το δρόμο της προσφυγιάς, είτε λόγω έλλειψης χρημάτων, είτε λόγω έλλειψης μεταφορικού μέσου, με αποτέλεσμα να ζουν χωρίς καθαρό νερό, τρόφιμα και φάρμακα, με τις επιλογές τους να περιορίζονται στο θάνατο από σφαίρες και βόμβες ή από πείνα και αρρώστιες.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι όσοι προσπαθούν έστω και την ύστατη στιγμή να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες έρχονται αντιμέτωποι με τους «Ταλιμπάν», που για ευνόητους λόγους δεν επιτρέπουν την έξοδο των αμάχων, κρατώντας τους σε ένα είδος ομηρίας, ενώ ο στρατός, από την άλλη, ανοίγει πυρ σε όποιες ομάδες προσπαθούν να βγουν από την αποκλεισμένη περιοχή, θεωρώντας τους εκ των προτέρων «τρομοκράτες».

Στο μεταξύ, προκειμένου να στρέψει αλλού τα βλέμματα χθες η πακιστανική κυβέρνηση ακύρωσε διά του Ανώτατου Δικαστηρίου την προηγούμενη απόφασή του που απαγόρευσε στον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, καθώς και στον αδελφό του, πολιτικό Σαχμπάζ Σαρίφ, να θέσουν υποψηφιότητα σε εκλογές.

Επιθέσεων συνέχεια και για το Αφγανιστάν, όπου χθες, σε επίθεση αυτοκτονίας στην Καπίσα, τρεις άμαχοι και τρεις κατοχικοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ το φως της δημοσιότητας είδε και η ιστορία ενός νεαρού Αφγανού, ηλικίας 17 ετών περίπου, ο οποίος πέρασε έξι χρόνια στις φυλακές του Γκουαντάναμο, κατηγορούμενος για τη ρίψη χειροβομβίδας κοντά στην Καμπούλ και έχοντας υποστεί κακοποίηση και βασανιστήρια. Ανθρωπιστική οργάνωση του Αφγανιστάν ζητά την απελευθέρωση και τον επαναπατρισμό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ