Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ο ορυμαγδός απολύσεων συνεχίζεται

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Σχεδόν δύο χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους κάθε μέρα σύμφωνα με σοκαριστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο «France Info», αναφέροντας συγκεκριμένα ότι από την αρχή του χρόνου περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι έχουν μείνει άνεργοι.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του τελευταίου 48ωρου σύμφωνα με το «France Info» είναι οι απολύσεις στην εργοστασιακή μονάδα της «Goodyear-Dunlop» στην Αμιέν που έφτασαν στους 817 εργαζόμενους και οι 406 απολύσεις στην γερμανοαμερικανική εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών «AltisSemiConductor» (κοινοπραξία των εταιρειών IBM και «Infineon») που έχει λάβει κρατική στήριξη ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να μην προχωρήσει σε απολύσεις, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο!

Την ίδια στιγμή στη Ρουμανία οι συνεχιζόμενες απολύσεις στον τραπεζικό τομέα αποδίδονται στις «πιέσεις που ασκεί η καπιταλιστική κρίση στη ρουμανική οικονομία και κυρίως η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του τραπεζικού τομέα». Τις άμεσες συνέπειες της κρίσης φυσικά τις πλήρωσαν 1.200 τραπεζικοί υπάλληλοι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τραπεζικών Δραστηριοτήτων (IBR).

Ιστορική κάμψη χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ η συρρίκνωση 3,8% που κατέγραψε η γερμανική οικονομία και οφείλεται στην κατακόρυφη υποχώρηση της εξαγωγικής δραστηριότητας κατά 9,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και την πτώση της τάξης του 7,9% που σημείωσαν οι επενδύσεις από τις επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2008, η πορεία της γερμανικής οικονομίας είναι ακόμη πιο δυσοίωνη, καθώς η συρρίκνωσή της διαμορφώνεται στο 6,7%.

Κατά 10,5% υποχώρησε το ρωσικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) τον Απρίλη, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αντρέι Κλεπάτς. Παράλληλα, η κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για το έλλειμμα του προϋπολογισμού 2009 στο 9% του ΑΕΠ, έναντι του 7,4% που μέχρι προχτές επέμεινε να ανακοινώνει ο πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι θα χάσει το κεφάλαιο, αλλά και πάλι τα βάρη θα πληρώσει ο εργαζόμενος λαός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ