Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ομόφωνα το τελευταίο κύμα συγκρούσεων κυβερνητικών στρατευμάτων και ισλαμιστών στη Σομαλία, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, και αναγνώρισε ότι η αποσταθεροποίηση στη χώρα έχει συμβάλει στη δημιουργία του φαινομένου της πειρατείας ανοιχτά των σομαλικών ακτών.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Στα 100.000 έφθασαν τα επίσημα κρούσματα της χολέρας στη Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού που απηύθυνε έκκληση για τη χορήγηση εξοπλισμού δικτύων ύδρευσης αξίας 3.44 εκατ. δολαρίων στη νοτιοαφρικανική χώρα.

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, εξέφρασε ικανοποίηση για το ψήφισμα της Ισλαμικής Διάσκεψης στη Δαμασκό, με το οποίο ο οργανισμός αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και καλεί όλα τα κράτη - μέλη «να αναγνωρίσουν το νέο κράτος».

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Το «Αφροβαρόμετρο», που μελετά τις τάσεις σε χώρες της Αφρικής, ανακοίνωσε πορίσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία σε χώρες της ηπείρου όπου διευρύνθηκαν οι όποιες πολιτικές ελευθερίες παρατηρήθηκε παράλληλη μείωση της φτώχειας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το 86% των νέων Σέρβων υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αλλά το 56% αντιτίθενται στην ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Ο Πρόεδρος του Νίγηρα, Ναμαντού Τάντζα, διέλυσε χτες το Κοινοβούλιο, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ραδιόφωνο, ενδεχομένως για να επανεκλεγεί για τρίτη φορά στην προεδρία της χώρας.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο σουδανικός στρατός απώθησε επίθεση ανταρτών σε βάση του στρατού στο βόρειο Νταρφούρ. Στις συγκρούσεις που προηγήθηκαν, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άτομα, ενώ 350 άμαχοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους από το φόβο των μαχών. Νωρίτερα, ο Σουδανός υπουργός Αμυνας, στρατηγός Αμπντούλ Ραχίμ Χουσεΐν, παραδέχθηκε ότι στη διάρκεια βομβαρδισμών (που κατά το Χαρτούμ πραγματοποίησε το Ισραήλ) σκοτώθηκαν 119 άτομα που εμπλέκονταν σε δίκτυο δουλεμπορίου.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τις ακρότητες και ενδεχόμενα εγκλήματα και από τις δύο πλευρές του εμφυλίου στη Σρι Λάνκα ζήτησε χθες η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Δεύτερη πενταετή θητεία στην προεδρία της Γερμανίας εξασφάλισε ο Χορστ Κέλερ από τον πρώτο γύρο της ειδικής ψηφοφορίας στη Ράιχσταγκ έναντι της αντιπάλου του, Γκεσίν Σβαν. Η νίκη του Χριστιανοδημοκράτη και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Κέλερ εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στο CDU της καγκελαρίου Ανγελα Μέρκελ ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Σεπτέμβρη, όπου θα διεκδικήσει μία δεύτερη τετραετή θητεία.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ο στρατηγός Φρέντι Παντίγια είναι νέος υπουργός Αμυνας μετά την παραίτηση του Χοσέ Μανουέλ Σάντος από τη θέση του, προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας στην περίπτωση που το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος όσον αφορά την δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρία ο Αλβαρο Ουρίμπε είναι αρνητικό.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την 54χρονη ισπανόφωνη Σόνια Σοτομαγιόρ, εφέτη δικαστή στη Νέα Υόρκη, επέλεξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για να καλύψει χηρεύουσα θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η Σοτομαγιόρ θα είναι η πρώτη ισπανόφωνη δικαστικός στην ιστορία του ισχυρού Σώματος.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 408.000 είναι άστεγοι σε 12 βόρειες και βορειοανατολικές επαρχίες της Βραζιλίας, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που συνεχίζονται εδώ και ένα μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ