Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανεβαίνουν οι τόνοι ενόψει εκλογών

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στο Λίβανο, λιγότερο από δύο βδομάδες πριν τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη. Ο Σάαντ Χαρίρι, επικεφαλής του κόμματος «Μέλλον» που ηγείται και της φιλο-αμερικανικής συμμαχίας της 14ης Μάη, που είχε κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές, απέκλεισε, σε συνέντευξή του, το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη συμμαχία της οποίας ηγείται η σιιτική «Χεζμπολάχ», σε περίπτωση που η τελευταία αναδειχθεί νικήτρια από την κάλπη.

Εσπευσε, δε, να κινδυνολογήσει υποστηρίζοντας ότι η επικράτηση της, υπό τη «Χεζμπολάχ», συμμαχίας θα έχει συνέπειες για τη χώρα. Είναι προφανές ότι η «εκτίμηση» Χαρίρι περί συνεπειών συνδέεται με την έμμεση αναφορά του Αμερικανού αντιπροέδρου στο ζήτημα, από τη Βηρυτό πριν από μερικά 24ωρα. Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε «προτίμηση» για ανάδειξη «δυνάμεων που επιθυμούν την ειρήνη», συνδέοντας τη συνέχιση της παροχής βοήθειας προς το Λίβανο με τη στάση της όποιας νέας κυβέρνησης.

Αντίθετα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ολοκληρώνοντας χθες την επίσκεψή του στο Λίβανο, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλη τη διεθνή κοινότητα το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιούνη, όποιο και αν είναι αυτό.

Αναταραχή προκαλεί το «Der Spiegel»

Μετά τον ηγέτη της «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, και ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν επέκρινε το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», όπου αναφέρεται ότι η έρευνα του ΟΗΕ για τη δολοφονία Χαρίρι έχει συλλέξει στοιχεία που ενοχοποιούν τη «Χεζμπολάχ». Ο Σουλεϊμάν χαρακτήρισε «προβοκατόρικο» το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας ότι «βλάπει το έργο του διεθνούς δικαστηρίου του ΟΗΕ». «Προκλητικό» χαρακτήρισε το δημοσίευμα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα στηρίζει την έρευνα «αν είναι δίκαιη και δεν επηρεαστεί πολιτικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ