Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Συνεργασία σε διάφορους τομείς

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ - ΚΙΤΟ.--

Οι διμερείς σχέσεις και η προώθηση της συνεργασίας της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας με έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας καθώς και των οικιστικών κατασκευών και των υπηρεσιών του τραπεζικού τομέα όσον αφορά τον πληθυσμό με χαμηλά εισοδήματα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των Προέδρων των δύο χωρών, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και Ούγο Τσάβες.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στην πόλη Σαλβαδόρ ντε Μπαΐα και είναι η 6η κατά σειρά από το 2007. Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης το διμερές εμπόριο, οι πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειες και περιφερειακά ζητήματα καθώς και τα σχέδια που έχουν τεθεί σε εφαρμογή - ή μέρος αυτών - όσον αφορά την προώθηση της «ολοκλήρωσης» ενόψει και την επικείμενης συνόδου της Κοινής Αγοράς του Νότου (MERCOSUR).

Ο Πρόεδρος Τσάβες, μετέβη στη Βραζιλία μετά από διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Εκουαδόρ όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα παρουσία και του Προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, κατά τη δεύτερη ημέρα που όλοι παρερεύθησαν στους γιορτασμούς της μάχης της Πιτσίντσα, σημείο καμπής του αγώνα για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας του Εκουαδόρ. Οι Πρόεδροι Κορέα και Τσάβες εγκαινίασαν την κοινή ενεργειακή εταιρεία στο πλαίσιο της ενεργειακής τους συμφωνίας, στο νησί Πούνα στον κόλπο του Γκουαγιακίλ. Παράλληλα, οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να προτείνουν από κοινού στις υπόλοιπες χώρες της Νοτίου Αμερικής τη σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθερίας της Εκφρασης του UNASUR καταγγέλοντας «τη χειραγώγηση από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ» των υφιστάμενων ινστιτούτων. Παράλληλα, στην ατζέντα των συνομιλιών τους βρέθηκαν η διατροφική κυριαρχία και η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση καθώς και η προώθηση ακόμη πιο στενής συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της γεωργίας, της Παιδείας, της Υγείας, του πολιτισμού κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ