Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Σκιές» βλέπει η αλβανική κυβέρνηση

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, παραδέχτηκε, προχτές το βράδυ, ότι η «υπόθεση της Χειμάρρας» έχει, δυστυχώς, αρχίσει να αφήνει σκιές στις αλβανοελληνικές σχέσεις. Ο Π. Μίλο έκανε τις δηλώσεις αυτές σε τηλεοπτική συνέντευξη, κατά την οποία μίλησε για τις συνέπειες της υπόθεσης στις διμερείς σχέσεις, καθώς και για την ύπαρξη της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αλβανός υπουργός δήλωσε ότι πιστεύει πως «οι δύο κυβερνήσεις και πρώτα απ' όλα η ελληνική πρέπει να βρουν το κουράγιο να ξεπεραστούν αυτές οι σκιές, που αρχίζουν και δημιουργούνται από την υπόθεση της Χειμάρρας. Η αλβανική κυβέρνηση έχει δείξει ότι είναι υπέρ της ραγδαίας εξέλιξης των διμερών σχέσεων. Τέτοιες υποθέσεις που έρχονται στην επιφάνεια, για κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα, δεν έχουν μέλλον στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και αυτό πολύ σύντομα θα γίνει κατανοητό».

Για τις «αντισυνταγματικές πράξεις» Ελλήνων βουλευτών, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι η κυβέρνησή του συμβουλεύτηκε τους διεθνείς συνεταίρους της και βρήκε απόλυτη υποστήριξη από πολλές κυβερνήσεις για τη στάση της απέναντι στο θέμα αυτό.

Οσον αφορά στην πρόταση του προέδρου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Μεριτάν Τσέκα, που ζητούσε να χαρακτηριστούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι Ελληνες βουλευτές, ο Π. Μίλο είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν περιττό και ανώφελο. «Εγώ νομίζω», πρόσθεσε ο Π. Μίλο, «ότι πίσω από αυτές τις θέσεις μερικών στην Ελλάδα, υπάρχει ένας συγκεκριμένος σκοπός, να νομιμοποιήσουν, θα έλεγα, τους σκοπούς τους και να κατονομάσουν τη Χειμάρρα ως μια περιοχή της ελληνικής μειονότητας ή τους κατοίκους της μειονοτικούς. Κάτι που ποτέ δεν ήταν έτσι».

Σχετικά με το καθεστώς εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας από το 1940, ο Π. Μίλο είπε: «Βεβαίως έχουμε διαπραγματευτεί την κατάργησή του. Προσωπικά έχω μιλήσει τέσσερις φορές με τον κ. Παπανδρέου από τη στιγμή που εμείς το ζητήσαμε, ως υπουργείο Εξωτερικών, όταν μάθαμε τον Ιούνη του 1999 ότι ίσχυε η εμπόλεμη κατάσταση. Από τότε και μέχρι τον Ιούνη του 2000 εγώ το έχω θέσει τέσσερις φορές στον συνάδελφό μου τον κ. Παπανδρέου το θέμα αυτό, λέγοντας ότι αυτή η υπόθεση χρειάζεται μια άμεση λύση, διαφορετικά δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε μια προοπτική στις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Οσο για την άποψη που υπάρχει στην Αλβανία ότι η εμπόλεμη κατάσταση δεν καταργείται από την ελληνική Βουλή, διότι μετά θα πρέπει η Ελλάδα να επιστρέψει τις περιουσίες των τσάμηδων, ο Π. Μίλο είπε πως «υπάρχει μια τέτοια θεωρία, ότι δηλαδή, αν καταργηθεί η εμπόλεμη κατάσταση, καταργείται ταυτόχρονα και το δικαίωμα να κρατηθούν αποκλεισμένες οι περιουσίες των τσάμηδων».

Ο Π. Μίλο κατέληξε ότι, κατά την άποψή του, το θέμα της εμπόλεμης κατάστασης πρέπει πια να λυθεί και αυτό άρχισε να γίνεται κατανοητό στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ