Σάββατο 30 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόβουν, τώρα και τα ψίχουλα...

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, μέσω του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ Κοντού, αλλά και του υφυπουργού Οικονομικών Αντ. Μπέζα, ότι φέτος την επιστροφή φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο οι αγρότες θα την πάρουν στο πρώτο δίμηνο του 2009. Φτάσαμε αρχές Ιούνη κι ακόμα δεν πήραν ούτε ευρώ, ενώ κανείς δεν ξέρει αν, πότε και πόσοι θα την πάρουν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από φέτος η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θα δίνεται μόνο στους λεγόμενους «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες. Μ' αυτό τον τρόπο απέκλεισε εκατοντάδες χιλιάδες μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι, επειδή το αγροτικό εισόδημά τους είναι ελάχιστο, αναγκάζονται να κάνουν και μια άλλη δουλειά - να έχουν μαγαζάκι στο χωριό, να κάνουν μερικά μεροκάματα στην οικοδομή κλπ. - για να το συμπληρώσουν και να επιβιώσουν.

Οχι, βεβαίως, ότι οι φτωχοί αγρότες έπαιρναν καμιά μεγάλη επιστροφή φόρου - πενταροδεκάρες έπαιρναν και τα πολλά λεφτά κατέληγαν στις τσέπες των μεγαλοαγροτών που έχουν πολλά στρέμματα και παρουσιάζουν μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου - αλλά έχει σημασία ότι η κυβέρνηση τους κόβει κι αυτά τα ψίχουλα. Διότι αποδεικνύει, για μια ακόμα φορά, πως όλα τα μέτρα που παίρνει, κινούνται στον «ντορό» της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, στοχεύοντας στο βίαιο και ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια των αγροτοκαπιταλιστών.

Η θέση της ΠΑΣΥ και του ΚΚΕ είναι να καταργηθεί ο φόρος για το αγροτικό πετρέλαιο - όπως και ο ΦΠΑ - κι αυτό το αίτημα πρόβαλε το συνεπές αγροτικό κίνημα στις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις. Αντιθέτως, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών και του ευρωμονόδρομου, διεκδικούσαν ν' αυξηθεί κατά τι ο συντελεστής επιστροφής του φόρου για το πετρέλαιο και, εμμέσως πλην σαφώς, ζητούσαν να μην τον δικαιούνται οι μικροκαλλιεργητές.

Ολα αυτά - και πολλά άλλα - ας τα έχουν υπόψη τους οι μικρομεσαίοι αγρότες όταν, σε λίγες μέρες, θα πάνε στην κάλπη των ευρωεκλογών. Κι αναλόγως ας ψηφίσουν...


Π.Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ