Σάββατο 30 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Τιμωρήστε όσους διαλύουν τα ναυπηγεία

Στις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά περιόδευσε χτες το μέλος της ΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συζήτηση του Γ. Τούσσα με τους εργαζόμενους των ναυπηγείων
Από τη χτεσινή συζήτηση του Γ. Τούσσα με τους εργαζόμενους των ναυπηγείων
Με την «κόκκινη» ψήφο στην κάλπη των ευρωεκλογών, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχουν τώρα μια καλή ευκαιρία να τιμωρήσουν τα κόμματα του δικομματισμού για το «έγκλημα» διαρκείας σε βάρος τους, σε βάρος του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας και συνολικά της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. Με καθαρές κουβέντες ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής του Κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής, περιοδεύοντας χτες στο ναυπηγείο έθεσε τους εργαζόμενους απέναντι στις ευθύνες τους. «Στις 7 του Ιούνη, είπε, να ψηφίσετε με βάση την πείρα σας, αυτά που ζήσατε και ζείτε εδώ. Να σκεφτείτε την ώρα της κάλπης. Η ψήφος σας να είναι σε αντιστοιχία με το "πώς δουλεύω", "πώς αμείβομαι", "αν αύριο θα έχω σταθερό μεροκάματο", "ποιοι ευθύνονται"».

Η περιοδεία του Γ. Τούσσα στο ναυπηγείο συνέπεσε με ραγδαίες εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων και του ναυπηγείου. Η εταιρεία - «φάντασμα» στην οποία έχει παραδοθεί το τμήμα τροχαίου υλικού από την διοίκηση του ναυπηγείου, δηλαδή η ιδιοκτήτρια γερμανική εταιρεία Thyssen Krupp, σε συμπαιγνία με την συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου και πρωτεργάτη την ΠΑΣΚΕ, βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης και οι 162 εργαζόμενοι είναι υπό διωγμό.

Οπως ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι το Γ. Τούσσα, η διοίκηση του ναυπηγείου, δηλαδή η Thyssen, αποδεικνύοντας ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, χτες το πρωί «δέσμευσε» εργαλεία του τμήματος, που αποτελούν και τα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία αυτής της «εταιρείας». Επιπλέον τον ενημέρωσαν ότι με πώληση ή κλείσιμο απειλούνται και άλλα τμήματα όπως αυτό των επισκευών και ότι είναι στον αέρα συνολικά όλοι οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου και οι θέσεις εργασίας τους. Είναι γνωστό ότι η Thyssen έχει βάλει πωλητήριο στο ναυπηγείο και ο νέος ...«επενδυτής» αναμένεται να έχει εμφανιστεί μέχρι τον Ιούλη.

Τα χειρότερα είναι μπροστά

Η πείρα των εργαζομένων του ναυπηγείου είναι τεράστια. Τα βάσανα που βιώνουν σήμερα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - το τελευταίο άλλωστε ήταν αυτό που ως κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε το ναυπηγείο το 2001 - στη βάση των οδηγιών και κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Γ. Τούσσας περιόδευσε στο ναυπηγείο, πέρασε από τμήματα όπως αυτό των υποβρυχίων, κουβέντιασε με τους εργαζόμενους και στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση που έκαναν μπροστά στα γραφεία του σωματείου, απαιτώντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τους ενημέρωσε για το στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΕ σχετικά με τη ναυπηγική βιομηχανία που είναι η διατήρηση των ναυπηγείων των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων σε Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες κλπ.

Σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά ναυπηγεία, όπως της Ελλάδας, η ΕΕ επιδιώκει δραστική συρρίκνωση και επιβολή ευέλικτων μορφών εργασίας στους εργαζόμενους. Το ναυπηγείο υπογράμμισε, «αποτελεί μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας, όπου δοκιμάστηκαν απάνω στις πλάτες των εργαζομένων όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Ιδιωτικοποίηση, εντατικοποίηση της δουλειάς, απολύσεις, συρρίκνωση ενός στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας κλάδου. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Ισχυρό ΚΚΕ αποτελεί δύναμη για το εργατικό, λαϊκό κίνημα, να αναχαιτιστούν αντιλαϊκά μέτρα, να υπάρχουν διεκδικήσεις, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ