Κυριακή 31 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ»
Ακαμπτοι παρά τη λύσσα της εργοδοσίας

Στην ενδέκατη βδομάδα μπαίνει από αύριο ο αγώνας τους

Απεργοί του «Παπουτσάνη» έξω από την πύλη του εργοστασίου
Απεργοί του «Παπουτσάνη» έξω από την πύλη του εργοστασίου
Με αποφασιστικότητα και παλικαριά, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του «Παπουτσάνη» στη Ριτσώνα συνεχίζουν από αύριο για 11η βδομάδα τον αγώνα τους. Αναμετρούνται με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της για να επιστρέψουν στη δουλειά οι 9 συνάδελφοί τους που απολύθηκαν μετά από χρόνια δουλειάς. Για να κερδίσουν μια ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, από έναν όμιλο επιχειρήσεων που όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέγραψε τεράστια κερδοφορία.

Την περασμένη Τετάρτη, οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους και την πρωτόγνωρη αλληλεγγύη που αυτός ξεσηκώνει, κατάφεραν να αποσπάσουν αθωωτική απόφαση από το Πρωτοδικείο του Πειραιά που εξέτασε το αίτημα της εργοδοσίας να κηρυχθούν η απεργία και τα δίκαια αιτήματά τους παράνομα και καταχρηστικά. Η κατάπτυστη επιχειρηματολογία της εργοδοσίας κατέρρευσε στην ακροαματική διαδικασία. Η δικαστική απόφαση όχι μόνο δε χαρακτήρισε παράνομη την απεργία, αλλά επιπλέον έκρινε και σαν παράνομες τις απολύσεις που έχει κάνει η εργοδοσία.

Γι' αυτό την επόμενη κιόλας μέρα, την Πέμπτη, η διοίκηση έστειλε στελέχη της να παίξουν το ρόλο του απεργοσπάστη πιέζοντας να μπουν στο εργοστάσιο, όπου οι εργαζόμενοι περιφρουρούσαν την νέα κινητοποίησή τους. Γι' αυτό την Παρασκευή ο μεγαλοεργοδότης έσπευσε να καταθέσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, επιζητώντας την πάση θυσία ποινικοποίηση του δίκαιου αγώνα που για περισσότερους από δυο μήνες δίνουν ακούραστα οι εργαζόμενοι, με οργανωτή το ταξικό τους σωματείο, την Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιείων.

Η απεργοσπαστική προσπάθεια αποκρούστηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι γίνονται καθημερινά δέκτες ενός πρωτόγνωρου κύματος αλληλεγγύης, που εκφράζεται τόσο με επισκέψεις σωματείων και συνδικαλιστών στο εργοστάσιο, όσο και με την κατάθεση χρημάτων στο απεργιακό ταμείο του σωματείου (λογαριασμός 190/296022-24 στην Εθνική Τράπεζα). Είναι αυτή η αλληλεγγύη των σωματείων και των χιλιάδων εργαζόμενων που εκπροσωπούν, η οποία δίνει δύναμη για την κλιμάκωση του αγώνα τις επόμενες μέρες.

Μάχη και στο λιμάνι του Πειραιά

Τη δύναμη του ταξικού αγώνα έρχεται να επιβεβαιώσει και η μάχη που έδωσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» το βράδυ της Παρασκευής στα ακινητοποιημένα πλοία του Αγούδημου στο λιμάνι του Πειραιά. Ο εφοπλιστής, με τις πλάτες του ΥΕΝ, έχει εγκαταλείψει στο έλεος της τύχης δεκάδες ναυτεργάτες στα παράνομα ακινητοποιημένα σαπάκια του, έχοντας μάλιστα σβήσει και τις μηχανές.

Η παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων την Παρασκευή ήταν καθοριστική για να βρουν ένα στοιχειώδες κατάλυμα οι ναυτεργάτες. Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι παρέδωσαν μέσα από το Λιμεναρχείο τελεσίγραφο στο ΥΕΝ ότι αν δεν εξασφάλιζε ένα κρεβάτι για τους ναυτεργάτες θα πήγαιναν μέσα στη νύχτα να ζητήσουν κατάλυμα στο υπουργείο. Τελικά, το ΥΕΝ έκανε το στοιχειώδες και μετέφερε τους ναυτεργάτες για διαμονή στον «Οίκο του Ναύτου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ