Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαράδεκτος ο προϋπολογισμός της Ευρωπαίκής Ενωσης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά στη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την απόρριψη του Προϋπολογισμού της ΕΕ, που προτείνει το Συμβούλιο για το 2001, υπερψηφίζοντας σχετική τροπολογία που κατέθεσε η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ζήτησε από την Ολομέλεια του ΕΚ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «οι καταστροφές στα Βαλκάνια που προκάλεσαν οι εγκληματικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία πρέπει να αποκατασταθούν, αλλά να πληρώσουν αυτοί που τις προκάλεσαν».

«Το Συμβούλιο με το σχέδιο Προϋπολογισμού που προτείνει για το 2001 ξεπέρασε πραγματικά τον εαυτό του», σημείωσε ο Γ. Θεωνάς.

«Την ίδια στιγμή που οι ανάγκες, καλώς ή κακώς, πολλαπλασιάζονται, το Συμβούλιο χρόνο με το χρόνο μειώνει το συνολικό ύψος του Προϋπολογισμού. Ως ποσοστό του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, από το 1,27 που έθεσε ως όριο η Σύνοδος Κορυφής του Εδιμβούργου, ο Προϋπολογισμός του 2001 πέφτει κάτω από το 1,05. Αυτό σημαίνει μείωση κατά 20% ή κατά 20 δισ. ευρώ των δαπανών του Προϋπολογισμού».

«Η πολιτική που εκφράζει αυτός ο Προϋπολογισμός έχει δραματικές συνέπειες στη χρηματοδότηση της αγροτικής πολιτικής, της κοινωνικής πολιτικής, της απασχόλησης, της έρευνας και μιας σειράς άλλων τομέων της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, σε βάρος των πιο υποβαθμισμένων περιοχών της Ενωσης και σε βάρος των πιο πλατιών λαϊκών στρωμάτων».

«Επιτέλους ,είναι και ανήθικο», τόνισε ο Γ. Θεωνάς, «να περικόπτονται οι δαπάνες για την αγροτική πολιτική, για το πρόγραμμα MEDA, για τους κοινωνικά αποκλεισμένους, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της ΕΕ στο Κόσσοβο και τη Γιουγκοσλαβία. Δεν αποφάσισαν, ούτε υλοποίησαν τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ οι αγρότες και οι φτωχοί λαοί της Μεσογείου για να πληρώσουν αυτοί για τις καταστροφές. Οι καταστροφές στα Βαλκάνια πρέπει να αποκατασταθούν αλλά να πληρώσουν αυτοί που τις προκάλεσαν».

«Ο Προϋπολογισμός αυτός είναι απαράδεκτος», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. «Το ΕΚ έχει ένα μοναδικό τρόπο να αποδείξει ότι σέβεται τον εαυτό του και το αίσθημα των λαών των χωρών μας. Να αποδεχτεί τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε η Ομάδα μας και να απορρίψει συνολικά αυτόν τον Προϋπολογισμό».

Για τις κρατικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις

Μιλώντας, εξάλλου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την όγδοη επισκόπηση της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Γιάννης Θεωνάς σημείωσε πως «ο άκρατος ανταγωνισμός έχει γίνει η σύγχρονη μανία του νεοφιλελευθερισμού. Η αρχή της μοναδικής κοινωνικής ρύθμισης μέσω των κανόνων της αγοράς τείνει να καταργήσει τον άνθρωπο και τη δημιουργικότητά του ως υποκείμενα της οικονομίας αλλά και της παραγωγής, πολύ περισσότερο αδιαφορεί για την ευημερία των ανθρώπων και ενδιαφέρεται για το ευ ζην των επιχειρήσεων.

Είναι σε όλους γνωστό ότι ακόμα και αν οι κανόνες του ανταγωνισμού είναι διαφανείς και ισχύουν για όλους, γεγονός που ποτέ δεν ήταν αλήθεια και ποτέ δεν πρόκειται να γίνει, οι όροι που ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτούς τους κανόνες δεν είναι ίσοι και το αποτέλεσμα είναι να ισχύει ο γνωστός νόμος της ζούγκλας, το δίκιο του ισχυροτέρου και η κυριαρχία των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Οι κρατικές παρεμβάσεις, χρηματοδοτήσεις και άλλα οικονομικά ή φορολογικά κίνητρα έρχονται, ορισμένες φορές, μπροστά στην κατακραυγή που προκαλούν οι συνέπειες αυτής της πολιτικής, να ισορροπήσουν εν μέρει την κατάσταση.

Οι όποιες παρεμβάσεις δε θίγουν στην ουσία του το καπιταλιστικό σύστημα και πολλές φορές ενισχύουν επιλεκτικά επιχειρήσεις και επιχειρηματίες. Η απεγνωσμένη προσπάθεια όμως κατάργησης των κρατικών ενισχύσεων δε στοχεύει αυτές τις "παρεκκλίσεις", αλλά επιδιώκει την αύξηση των κερδών των ήδη ισχυρών και την εδραίωσή τους στην αγορά χωρίς τον κίνδυνο νέων ανταγωνιστών.

Οι λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της ΕΕ, οι λιγότερο ανεπτυγμένοι τομείς, τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα γνωρίζουν ότι χωρίς κρατική παρέμβαση η ψαλίδα ανάπτυξης θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος τους. Γνωρίζουν ότι χωρίς ένα ισχυρό, παραγωγικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Γνωρίζουν επίσης ότι οι αναδιαρθρώσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα δε γίνεται για δικό τους όφελος αλλά για ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και αύξηση της κερδοφορίας του.

Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αποτελεί σημαντικό στοιχείο αποδυνάμωσης του λαϊκού παράγοντα και ελαχιστοποίησης των μέσων που έχει στη διάθεσή του. Είναι δηλαδή, ταυτόχρονα με την αύξηση της κερδοφορίας, ένα σημαντικό πολιτικό όπλο που περνάει στα χέρια του κεφαλαίου για την αντιμετώπιση των λαϊκών διεκδικήσεων.

Θεωρούμε απαράδεκτες τις συνεχείς πιέσεις και τα ανάλογα θεσμικά μέτρα, όπως αυτά που προτείνονται για μητρώο και βαθμολόγηση των "επιδόσεων" στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων. Επισημαίνουμε τον κίνδυνο, μετά την κατοχύρωση του ελέγχου της ΕΕ στις σημαντικές κρατικές ενισχύσεις, να μπουν στο στόχαστρο της ΕΕ και οι χαμηλού επιπέδου ενισχύσεις με πρόσχημα τον ανταγωνισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό των επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου είναι ότι διακρίνεται μεγάλη ανησυχία για πιθανό έλεγχο επί του ανταγωνισμού από τα κράτη-μέλη και όχι από την Επιτροπή της ΕΕ.

Η ανυπόφορη κατάσταση, στην οποία οδηγούν οι επιλογές των μεγάλων επιχειρήσεων και της ΕΕ τους εργαζόμενους, προκαλεί ήδη σημαντικές αντιδράσεις. Οι αγώνες ενάντια στην "παγκοσμιοποίηση" και την επικράτηση των ανεξέλεγκτων κανόνων της αγοράς πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς. Οι προσπάθειες παραπέρα μείωσης μέτρων προστασίας των εργαζομένων, η ολομέτωπη επίθεση στα κεκτημένα δικαιώματά τους σε συνδυασμό με τις προσπάθειες ελαχιστοποίησης του ειδικού βάρους του δημόσιου τομέα και του εξισορροπητικού ρόλου που μπορούν να παίξουν οι κρατικές ενισχύσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να αυξάνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να οδηγούν και άλλους εργαζόμενους στο δρόμο του αγώνα και της αντίστασης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποδοχή (2023-02-10 00:00:00.0)
Απόφαση που δείχνει ανταγωνισμούς για το λιμάνι του Πειραιά (2015-03-24 00:00:00.0)
Κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων! (2009-03-01 00:00:00.0)
Μόνο οι ιδιώτες δικαιούνται κρατικές ενισχύσεις (2006-10-07 00:00:00.0)
Επίθεση, μέσω προϋπολογισμού, στους αγρότες (1999-03-11 00:00:00.0)
Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (1998-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ