Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Φυλλορροεί η κυβέρνηση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το καράβι της βρετανικής κυβέρνησης βουλιάζει με υπουργούς και βουλευτές να το εγκαταλείπουν και μάλιστα την παραμονή της προσφυγής των Βρετανών στις κάλπες για τις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ειδικά εάν τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις και κατατάξουν το Εργατικό Κόμμα τρίτο κόμμα με πολύ μικρά ποσοστά, που θα σημάνει τη μεγαλύτερη ήττα του, από το 1979.

Χτες ήταν η σειρά της υπουργού Κοινοτήτων Χέιζελ Μπλέαρς, να ανακοινώσει την παραίτησή της βάλλοντας εμμέσως εναντίον του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Η Μπλέαρς είναι η δεύτερη υπουργός - και το τέταρτο μέλος της κυβέρνησης - που ανακοινώνει μέσα σε ένα 24ωρο ότι δεν επιθυμεί πλέον να υπηρετεί στο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Γκόρντον Μπράουν. Την Τρίτη, η υπουργός Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να παραιτηθεί και ακολούθησαν άλλα δύο κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσά τους βρίσκεται ο υφυπουργός Αμυνας Τομ Γουάτσον.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, είναι το χτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Guardian - εφημερίδα που έχει στηρίξει τους Εργατικούς - που καλεί τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες φέρουν ορισμένους βουλευτές των Εργατικών να συγκεντρώνουν υπογραφές για δήλωση δυσπιστίας ελπίζοντας πως θα συγκεντρώσουν περισσότερες από 40 υπογραφές μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, απαιτούνται 72 βουλευτές - 20% της κοινοβουλευτικής του δύναμης - προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού. Εάν, ωστόσο, περισσότεροι από 40 βουλευτές ζητήσουν δημόσια την παραίτηση του Μπράουν, η θέση του θα κλονιστεί, ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς εκλογής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ