Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Πολιτική νίκη της Κούβας

ΣΑΝ ΠΕΔΡΟ ΣΟΥΛΑ - ΑΒΑΝΑ.--

Ανευ όρων η επιστροφή της Κούβας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), σύμφωνα με τη διαβοής απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού που ολοκλήρωσε την Τετάρτη το βράδυ - τοπική ώρα - τις διήμερες εργασίες του, αλλά αν και η κυβέρνηση της Κούβας χαιρετίζει τη «νίκη της Λατινικής Αμερικής» δηλώνει όμως ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει...

«Πρόκειται για μία νίκη της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής, καθώς επίσης και του λαού της Κούβας», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κούβας Ρικάρντο Αλαρκόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του OAS, που αίρει την απόφαση του 1962 με την οποία η Κούβα είχε αποβληθεί από τον Οργανισμό κατ' απαίτηση των ΗΠΑ, με μόνο σκεπτικό το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της διακυβέρνησης της χώρας, ενώ συνάμα επιβλήθηκε και ο φονικός αποκλεισμός στο Νησί της Επανάστασης. Ωστόσο, στις δηλώσεις του ο Ρικάρντο Αλαρκόν επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Κούβας, δηλαδή την άρνησή της να επιστρέψει, τονίζοντας ότι επιμένει στην απόφαση που είχε λάβει πριν από 47 χρόνια να αποχωρήσει από τον OAS.

«Διορθώνεται ένα ιστορικό λάθος», δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σαν Πέδρο Σούλα της Ονδούρας, ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ Φάντερ Φαλκόνι, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας και χωρίς προϋποθέσεις, όμως οι μηχανισμοί του Οργανισμού ορίζουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων ευαίσθητων ζητημάτων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, χαρακτήρισε την απόφαση ως «επανένωση των αμερικανικών κρατών», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ψυχρός πόλεμος τελείωσε σήμερα».

  • Το Ελ Σαλβαδόρ μετά την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων - ήταν η πρώτη απόφαση του νέου προέδρου Μαουρίσιο Φούνες - θα καταθέσει επισήμως αίτημα προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ινστιτούτα για την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Κούβας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του FMLN Σιγκιφρέντο Ρέγιες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ