Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αισιοδοξούμε αλλά δεν εφησυχάζουμε

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Κρεωνά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ

«Δε θα είναι υπερβολή να πούμε ότι γίνεται μια δουλιά καλύτερη απ' ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Βέβαια, όλα αυτά χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης, χωρίς εφησυχασμό. Ολα αυτά πρέπει να αποτελέσουν προϋποθέσεις για τη μεγαλύτερη και καλύτερη συμβολή της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στην επιτυχία του 16ου Συνεδρίου, αλλά και στη συνέχεια στην υλοποίηση των αποφάσεών του». Τα παραπάνω τόνισε ο Δημήτρης Κρεωνάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στο «Ριζοσπάστη», σχετικά με την πορεία της Οργάνωσης προς το 16ο Συνέδριο του Κόμματος. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, τη συνέντευξη του Δημήτρη Κρεωνά.

Πλατύ άνοιγμα

- Σε ποιο σημείο βρίσκεται η προσυνεδριακή διαδικασία στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης;

- Από τις αρχές Σεπτέμβρη ξεκίνησε η προετοιμασία της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προσυνεδριακές απαιτήσεις του 16ου Συνεδρίου, ταυτόχρονα με τα καθήκοντα που απορρέουν από τις εξελίξεις και την ανάγκη ισχυροποίησης του Κόμματος (πλάνα στρατολογίας, «Ρ» και Οικονομική εξόρμηση).

Με τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ πραγματοποιήθηκε ένα πλατύ άνοιγμα που επιβεβαιώνεται με τα πάνω από 4.000 φύλλα «Ρ» που διακινήσαμε. Οι Θέσεις, με την εξόρμηση, αλλά και τη σε συνέχεια διακίνηση, έφτασαν σε ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων, οπαδών, ψηφοφόρων, φίλων, νεολαίων, αλλά και ευρύτερα. Φανερή ήταν η επιδίωξή μας να συμβάλλουν και οι ίδιοι με τον προβληματισμό και τις προτάσεις τους στην προσυνεδριακή συζήτηση και, σε τελευταία ανάλυση, στις ίδιες τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου.

Σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη μελέτη των θέσεων από τα κομματικά μέλη, μέσα σ' ένα καλό κλίμα ξεκίνησαν οι αναλύσεις των Θέσεων στις ΚΟΒ. Αναλύσεις τέτοιες έγιναν στο 100% των ΚΟΒ με υψηλό ποσοστό συμμετοχής. Μπήκαν αρκετές ερωτήσεις που απαντήθηκαν, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη κατανόηση των Θέσεων και βασικών πλευρών τους. Αναδείχτηκε ένα πιο έντονο ενδιαφέρον των κομματικών μελών, ενώ τα ερωτήματα εστιάστηκαν στα κύρια ζητήματα που αφορούν τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, τις κύριες τάσεις που αναπτύσσονται και πώς θα τις αξιοποιήσουμε, επίσης στο Μέτωπο, στην αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της πρότασή μας για λαϊκή οικονομία και εξουσία και για το Κόμμα και πώς θα το κάνουμε ικανό να αντεπεξέλθει σε ένα τέτοιο καθήκον.

Ομόφωνη αποδοχή των Θέσεων


Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις όλων των Οργάνων της Περιοχής, δηλ, Αχτιδικές, Νομαρχιακές Επιτροπές και Επιτροπή Περιοχής για την έκφραση γνώμης των στελεχών πάνω στις Θέσεις της ΚΕ. Ομόφωνα όλα τα στελέχη που πήραν μέρος τάχθηκαν υπέρ των Θέσεων. Αναπτύχτηκε ένας βαθύτερος προβληματισμός στα κύρια ζητήματα: Μέτωπο και Κόμμα. Γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε για την επιτυχή συνέχεια της προσυνεδριακής δουλιάς, αλλά κυρίως για τη μετά το 16ο Συνέδριο υλοποίηση των αποφάσεών του.

Από τα μέσα του Οκτώβρη ξεκίνησε νέος κύκλος συνελεύσεων ΚΟΒ, όπου γίνονται τοποθετήσεις πάνω στις Θέσεις και εκλογές αντιπροσώπων για τις συνδιασκέψεις (Αχτίδας και Νομού). Εχει πραγματοποιηθεί το 30% των ΚΟΒ με συμμετοχή υψηλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι γίνονται συνελεύσεις με 100% συμμετοχή κυρίως σε εργατοϋπαλληλικές ΚΟΒ. Οι εισηγήσεις και ο προβληματισμός είναι προσανατολισμένες στα κύρια ζητήματα και ιδιαίτερα στο Μέτωπο και το Κόμμα, τι ΚΟΒ θέλουμε, σχεδιασμένη δράση μέσα στο λαό και ιδιαίτερα στην Εργατική Τάξη και τη νεολαία, στη διεύρυνση της επιρροής και δύναμης του Κόμματος. Μέχρι σήμερα οι Θέσεις έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από τα παρόντα κομματικά μέλη, επιβεβαιώνοντας έτσι το καλό κλίμα μέσα στις γραμμές μας και ως ένα βαθμό την καλύτερη προετοιμασία των δυνάμεών μας με τη μελέτη και την ανάλυση των Θέσεων.

Δε θα είναι υπερβολή να πούμε ότι γίνεται μια δουλιά καλύτερη απ' ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Βέβαια, όλα αυτά χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης, χωρίς εφησυχασμό. Ολα αυτά πρέπει να αποτελέσουν προϋποθέσεις για τη μεγαλύτερη και καλύτερη συμβολή της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στην επιτυχία του 16ου Συνεδρίου, αλλά και στη συνέχεια σε υλοποίηση των αποφάσεών του.

Στο ίδιο διάστημα ξεκίνησαν ατομικές συζητήσεις, συσκέψεις με οπαδούς, φίλους και ευρύτερα. Είναι μια δουλιά που βρίσκεται σε εξέλιξη και ανάπτυξη με εκείνους τους ανθρώπους που ήρθαν κοντά μας και συνεργάστηκαν στις διάφορες κινητοποιήσεις και εκλογικές μάχες στην περιοχή. Οι πρώτες σκέψεις αναδεικνύουν σε γενικές γραμμές μια ευρύτερη αποδοχή των Θέσεων, ενώ ταυτόχρονα διατυπώνονται ερωτήματα, κριτικές παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις. Στον τομέα αυτό έχουμε να κάνουμε, πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά. Υπάρχει ένας κόσμος που μας «περιμένει», ένας καινούριος κόσμος που οι εξελίξεις (πολιτικές, οικονομικές) στην ΕΕ, τα Βαλκάνια, το εσωτερικό της χώρας εντείνουν τη δυσαρέσκειά τους σ' αυτές τις πολιτικές. Που δείχνουν καλύτερες διαθέσεις, που βαθαίνει ο προβληματισμός τους. Αποτελούν ένα καινούριο «έδαφος», για να ευδοκιμήσει η πρότασή μας για το Μέτωπο.

Πλούσιος προβληματισμός

- Σε ποια σημεία εστιάζεται ο προβληματισμός των μελών και στελεχών; Τα προβλήματα του Κόμματος και του Μετώπου είναι στο κέντρο της συζήτησης στις ΚΟ;

- Στην πρώτη φάση της προετοιμασίας τα ερωτήματα ήταν πάρα πολλά και ήταν φυσιολογικό. Επίσης, αναφερόταν σχεδόν σε όλες τις Θέσεις. Ομως, στα Οργανα και τις Οργανώσεις που ακολούθησαν, για να τοποθετηθούν οι σύντροφοι, ο προβληματισμός και τα ερωτήματα ήταν κυρίως πάνω σε καίρια θέματα των Θέσεων:

  • Στις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, στο χαρακτήρα τους, στις τάσεις που αναδεικνύονται και στη ρεαλιστικότητα του στόχου μας για ανατροπή της εξουσίας του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων, για το σοσιαλισμό.
  • Στην αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, τη δυνατότητα να συσπειρώνονται κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις με διαφορές ως προς την προοπτική που δίνουμε εμείς (δηλ. το σοσιαλισμό), αλλά και το περιεχόμενο και τη μορφή της εξουσίας.
  • Στην ανάγκη ενίσχυσης και πιο αποφασιστικής στροφής στην Εργατική Τάξη, το συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα την ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Επίσης στη νεολαία, αλλά και τα άλλα κινήματα, όπως στο φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στην παιδεία, υγεία, αγροτιά, ΕΒΕ, γυναίκες κ.ά.
  • Στην ανάπτυξη αγώνων και την προώθηση συσπειρώσεων, όμως, όχι στενά πάνω σ' ένα πρόβλημα και ζήτημα, αλλά δεμένο με τον αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό.

Η σημασία τέτοιων συσπειρώσεων και τέτοιου χαρακτήρα κατανοείται καλύτερα ότι μπορούν να καταλήξουν ή να συμβάλουν στη συγκρότηση του Μετώπου. Στα ζητήματα που αφορούν Κόμμα και ΚΝΕ, στην ανάγκη να αρθεί το Κόμμα στο ύψος των περιστάσεων, στη δυναμική των εξελίξεων, τη διεύρυνση της επιρροής και δύναμης του Κόμματος στην Εργατική Τάξη και τη Νεολαία. Την ενίσχυση της ιδεολογικής στάθμης των ΚΟ. Την ανάδειξη νέων στελεχών. Την αποφασιστική βελτίωση της καθοδηγητικής δουλιάς Οργάνων και στελεχών και την καλά προετοιμασμένη και σχεδιασμένη βοήθειά τους.

Προτάσεις που συμβάλλουν

- Η αποδοχή των Θέσεων που εμφανίζεται στις μέχρι τώρα διαδικασίες, γίνεται χωρίς παρεμβάσεις ή κριτική;

- Από τις απαντήσεις στα προηγούμενα ερωτήματα είναι φανερό ότι οι Θέσεις συναντούν την ομόφωνη αποδοχή των στελεχών και των κομματικών μελών (απ' όσες ΚΟΒ έγιναν μέχρι σήμερα), καθώς επίσης και την αποδοχή από φίλους, οπαδούς και ευρύτερους, που πήραν μέρος σε συσκέψεις ή συζητήσαμε μαζί τους. Βέβαια, γίνονται και παρατηρήσεις κριτικές και προτάσεις που συμβάλλουν στο διάλογο και την επεξεργασία των Θέσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται κάποια επιρροή της αντίπαλης προπαγάνδας και της επίθεσης σε βάρος του Κόμματος από τα ΜΜΕ. Ομως και σ' αυτές τις περιπτώσεις η καλή τους πρόθεση αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τις Θέσεις μας. Εμείς πρέπει να επαγρυπνούμε, να εξοπλιζόμαστε, να ενισχύουμε την επιχειρηματολογία μας και πάνω απ' όλα να είμαστε κοντά τους. Να μην υποτιμούμε την «πίεση» των αντιπάλων.

- Στο πλαίσιο της προσυνεδριακής δουλιάς έχετε κάνει άνοιγμα και στη νεολαία;

- Βεβαίως. Και μάλιστα πρέπει να σημειώσουμε τη θετική δουλιά που γίνεται με τις Θέσεις της ΚΕ. Είναι από τα πιο ελπιδοφόρα μηνύματα. Από εδώ, άλλωστε, πηγάζει η ανάγκη για καλύτερη βοήθεια των ΚΟ προς την ΚΝΕ και ένταση της δράσης στα προβλήματα της νεολαίας. Αισιοδοξούμε για την πορεία της προσυνεδριακής δουλιάς, όμως δεν εφησυχάζουμε, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε.

Θέλει δουλιά, κυρίως από τα στελέχη

- Πώς προσανατολίζεται η παραπέρα δράση της Οργάνωσης στο επόμενο διάστημα ως το Συνέδριο, αλλά και μετά από αυτό;

- Καταρχάς, με αισιοδοξία προχωράμε. Εχουμε κάποιους δείκτες, που δείχνουν ότι μπορούμε να πάμε καλά και πως έχουμε δυνατότητα να πάμε ακόμη καλύτερα. Είμαστε στο 30% της Οικονομικής Εξόρμησης και στο 20% της ένταξης νέων μελών στο κόμμα. Συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειες για τη διάδοση και μελέτη του «Ρ». Την αισιοδοξία μας ενισχύει ακόμη περισσότερο η επιβεβαίωση των Θέσεων και η αποδοχή που συναντούν όχι μόνο από το κομματικό δυναμικό, αλλά και από ανθρώπους ευρύτερα.

Οι εργατικές κινητοποιήσεις (π.χ. 10 Οκτώβρη) που είχαν ιδιαίτερη επιτυχία σε ορισμένους χώρους του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και σε «δύσκολες» περιοχές (π.χ. Ορεστιάδα), ήταν ένα πρώτο δείγμα της προσανατολισμένης δράσης μας. Περισσότερα από άλλη φορά Σωματεία ασχολήθηκαν με την επιτυχία της απεργίας κατά των κυβερνητικών μέτρων. Ανάλογη προβλέπεται η συνέχεια. Διαθέσεις υπάρχουν. Στο χέρι μας είναι να συμβάλουμε σ' αυτή την επιτυχημένη κλιμάκωση.

Εχουμε μπροστά μας την ολοκλήρωση των συνελεύσεων των ΚΟΒ και την πραγματοποίηση των συνδιασκέψεων (Αχτίδων, Νομών, και Περιοχών). Πρέπει να αποτελέσουν ένα ανώτερο βήμα προβληματισμού και συμβολής στο 16ο Συνέδριο. Εχουμε ορισμένες προϋποθέσεις για να πετύχουμε. Θέλει δουλιά κυρίως από τα στελέχη μας. Μπορεί και πρέπει να βγούμε ολόπλευρα ενισχυμένοι σαν Κόμμα από την προσυνεδριακή αλλά και γενικότερη δουλιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ