Δευτέρα 8 Ιούνη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιδράσεις θυμάτων βρετανικών πυρηνικών δοκιμών

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Αποζημιώσεις εκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάζουν να διεκδικήσουν απ' τη Βρετανία χιλιάδες βετεράνοι Αυστραλοί στρατιώτες και οι οικογένειές τους που χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους σαν «πειραματόζωα» στη διάρκεια πυρηνικών δοκιμών που διενεργήθηκαν απ' τις βρετανικές αρχές από το 1952 έως το 1964 σε νησίδες της Νότιας και Δυτικής Αυστραλίας και σε νησιά του Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού.

«Θα παρακολουθήσετε το πιο μεγαλειώδες σόου στον πλανήτη», είπαν εκείνη την περίοδο σε περίπου 22.000 Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Φιτζιανούς στρατιώτες οι υπεύθυνοι Βρετανοί του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος που απέβλεπε στην εξόντωση της τότε ΕΣΣΔ... Διέταζαν έτσι τους στρατιώτες να παρακολουθούν τις πυρηνικές εκρήξεις πολύ κοντά στα πεδία βολής, να πετούν αεροπλάνα και να πλέουν σκάφη σε μηδαμινή απόσταση απ' τα πυρηνικά νέφη «μανιταριού» με μοναδική «προστασία»... τα ρούχα που φορούσαν! Στόχος; Να μελετήσουν τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στο στράτευμα... Ομως, η εγκληματική αυτή πρακτική οδήγησε χιλιάδες στρατιώτες σε μαρτυρικό θάνατο και φοβερές ασθένειες απ' την υψηλή ραδιενέργεια. Επιπλέον, χιλιάδες μωρά γεννήθηκαν με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, καρκινοπάθειες ή έγιναν τερατογενέσεις...

Η πρόσφατη απόφαση του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου ουσιαστικά παραδέχτηκε τις ευθύνες των τότε βρετανικών αρχών για την έκθεση των βετεράνων στη ραδιενέργεια κατανοώντας ότι «χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα...».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, δήλωσε πάντως ότι θα μελετήσει προσεκτικά την απόφαση και ότι έπειτα θα αποφασίσει εάν θα πιέσει τη Βρετανία να προχωρήσει άμεσα στη χορήγηση αποζημιώσεων στους βετεράνους και τις οικογένειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ