Τρίτη 9 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νίκησε η φιλο-αμερικανική συμμαχία του Χαρίρι

Αναγνώρισε την ήττα ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» κατευνάζοντας, προς στιγμήν τουλάχιστον, το φόβο αναζωπύρωσης του εσωτερικού διχασμού

Απο την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στον Λίβανο
Απο την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στον Λίβανο
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τα προγνωστικά δεν επιβεβαιώθηκαν, τελικά, στο Λίβανο. Η φιλο-αμερικανική «συμμαχία της 14ης Μάρτη», με επικεφαλής το «κόμμα για το μέλλον» του Σάαντ Χαρίρι, εξήλθε νικήτρια από τις βουλευτικές κάλπες, συγκεντρώνοντας, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, 71 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου. Η «συμμαχία της 8ης Μάρτη» υπό την ηγεσία της σιιτικής φιλο-ιρανικής «Χεζμπολάχ» αρκέστηκε στις 57 έδρες.

Ο ηγέτης «Χεζμπολάχ» Σεϊκ Χασάν Νασράλαχ, αργά χτες, αναγνώρισε την ήττα της συμμαχίας και συνεχάρη τους νικητές. Η κίνηση αυτή αναμενόταν εναγωνίως, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δε θα αμφισβητηθούν, άμεσα τουλάχιστον, πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο εσωτερικού διχασμού. Μέχρι στιγμής, παρά τα τεταμένα πνεύματα και το «βεβαρημένο» παρελθόν της χώρας, η όλη διαδικασία, όπως και η προεκλογική εκστρατεία, κύλησε ήρεμα χωρίς συγκρούσεις ή επεισόδια.

Κατά τους αναλυτές, το «αδύνατο» σημείο της εκλογικής συμμαχίας της «Χεζμπολάχ» αποδείχτηκε η συνεργασία της με το χριστιανό Μαρωνίτη πρώην στρατηγό Μισέλ Αούν, και το «Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημά» του. Ο Αούν, γνωστός από τον εμφύλιο για τη σκληρότητά του απέναντι στους μουσουλμάνους αλλά και για την αντισυριακή θέση του, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, δεν κατάφερε να κερδίσει τις ψήφους στις χριστιανικές συνοικίες, απέναντι στα έτερα χριστιανικά κόμματα (όπως οι ακροδεξιοί Φαλαγγίτες), που είχαν συνταχθεί με τη «συμμαχία της 14ης Μάρτη». Εκτιμάται ότι η «στροφή 180 μοιρών» που έκανε για να συνταχθεί με τη «Χεζμπολάχ» τού στοίχισε σε αξιοπιστία.

Κατά τα άλλα, η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 54% το οποίο θεωρείται εξαιρετικά αυξημένο ποσοστό, καθώς οι Λιβανέζοι που ζουν στο εξωτερικό και δεν επιστρέφουν συνήθως για να ψηφίσουν, καταμετρούνται σε εκατομμύρια. Είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή από τον εμφύλιο μεταξύ 1975 - 1980.

Για υποδειγματική διαδικασία έκανε λόγο ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, που ήταν επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών. Την ικανοποίησή του για την ήρεμη ολοκλήρωση των εκλογών εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της ενότητας.

Τις επόμενες μέρες αναμένονται διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Παρά τις επίμονες διαψεύσεις των νικητών, είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν τη σταθερότητα της χώρας αν δε σχηματιστεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», κάτι που ζήτησε και ο Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν. Αυτό συνεπάγεται ότι η «Χεζμπολάχ» θα επιδιώξει να εξασφαλίσει το 1/3 των υπουργείων δικαίωμα βέτο στις κυβερνητικές αποφάσεις καθώς και τον μη αφοπλισμό της. Ολα αυτά, βέβαια, οδηγούν σε αδιέξοδο σύντομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ