Σάββατο 13 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Επιπλέον κυρώσεις στη ΛΔ Κορέας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ομόφωνη απόφαση υπέρ των διευρυμένων κυρώσεων ενάντια στη ΛΔ Κορέας, με αφορμή τις πυρηνικές δοκιμές της 25ης Μάη πήραν χθες τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις κυρώσεις στήριξε και η Κίνα.

Βάσει της απόφασης, απαγορεύονται όλες οι εξαγωγές όπλων από τη ΛΔ Κορέας, καθώς και τα περισσότερα όπλα που εισάγει η χώρα. Δίνεται δικαίωμα στα μέλη των ΗΕ να ελέγχουν τα κορεάτικα ύδατα, εναέριο χώρο και φορτία, καθώς επίσης και να κατάσχουν και να καταστρέφουν οποιοδήποτε φορτίο αντίκειται στις κυρώσεις που επιβάλλονται. Ρωσία και Κίνα που στο παρελθόν ήταν αντίθετες στις κυρώσεις εναντίον της ΛΔ Κορέας εμφανίζονται να στήριξαν το αμερικανικό σχέδιο συμπερασμάτων, με τον Κινέζο εκπρόσωπο στα ΗΕ, Ζανγκ Γεσούι, να δηλώνει ότι οι αποφάσεις δείχνουν την κάθετη αντίθεση της διεθνούς κοινότητας ενάντια στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ, ζητώντας ωστόσο κατά την έρευνα των εξαγόμενων και εισαγόμενων φορτίων στη ΛΔ Κορέας να μη χρησιμοποιείται βία.

Την ίδια στιγμή, η πρέσβης των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προτίθενται να ζητήσουν άδειες επιβίβασης και έρευνας φορτίων προς και από τη ΛΔ Κορέας, με τα αμερικανικά πλοία να δηλώνουν ετοιμότητα να «αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της ΛΔ Κορέας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ