Σάββατο 13 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Ορους θέτει η Μόσχα

Λίγες βδομάδες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στη Μόσχα, η Ρωσία θέτει ως όρο για την ανάπτυξη των συνομιλιών με την Ουάσιγκτον στα ζητήματα της αντιπυραυλικής άμυνας, την παραίτηση των ΗΠΑ από τα σχέδια εγκατάστασης σε Τσεχία και Πολωνία της αντιπυραυλικής τους «ασπίδας».

Ετσι ο Αντρέι Νεστερένκο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφερόμενος στο ζήτημα της δημιουργίας ενός πιθανού κοινού συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας της χώρας του με τις ΗΠΑ, ζήτησε ευθέως από τις ΗΠΑ να παραιτηθούν από τα σχέδιά τους για εγκατάσταση πυραύλων και ραντάρ, στις δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

«Μόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας σε αυτό το ζήτημα, θα μπορέσουμε να θέσουμε την αρχή ενός ολοκληρωμένου διαλόγου στα ζητήματα συνεργασίας για να αντιδράσουμε σε πιθανούς πυραυλικούς κινδύνους», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης. Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε πως η Μόσχα δε θα προχωρήσει στη κατασκευή συστημάτων «που προορίζονται να έρθουν σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις στρατηγικής συγκράτησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως αποκαλεί η Μόσχα το πυραυλικό σώμα των ενόπλων δυνάμεών της. «Κανείς δεν κοιτά να κάνει ζημιά στον εαυτό του», δήλωσε ο Νεστερένκο.

Να σημειωθεί πως στις παραμονές είχαν γίνει οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε πως οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις «καλυτέρευσαν» και μάλιστα πως οι δύο χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης αντιπυραυλικής «ασπίδας» των ΗΠΑ στο ρωσικό έδαφος, ώστε να αποτραπεί πιθανό χτύπημα από το Ιράν.

Σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις, ο Νεστερένκο σημείωσε πως «εδώ πολλά διατυπώνονται έτσι όπως θα τα ήθελε η αμερικάνικη πλευρά, αλλά όχι όπως είναι στην πραγματικότητα» και πρόσθεσε: «Θεωρούμε πως στην Ουάσιγκτον είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για το ότι η πιθανή συνεργασία μας στη σφαίρα της αντιπυραυλικής άμυνας πρέπει να οικοδομηθεί σταδιακά και σε ισότιμη βάση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ