Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Αναπάντητα ερωτήματα για την ανακύκλωση

Καμία ουσιαστική ενημέρωση για τις δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ΑΕ, δε δόθηκε χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), από τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, Ι. Ραζή, ενισχύοντας έτσι τις καταγγελίες, επώνυμες και ανώνυμες, για έργο που δε γίνεται, παρότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη, μέσω των συσκευασμένων προϊόντων που αγοράζουν.

Χωρίς να καταθέσει απολογιστική έκθεση των πεπραγμένων του 2008 - κάτι που ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), Χρ. Τέγο - ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναλώθηκε σε επιμέρους στοιχεία για το σύνολο των μπλε κάδων προς ανακύκλωση που έχουν στηθεί στους δήμους ή τον αριθμό των οχημάτων που απασχολούνται, χωρίς να προχωρήσει στην ουσία: δηλαδή τι ποσοστά ανακύκλωσης έχουμε από τα χρήματα που εισπράττονται για το σκοπό αυτό. Και βέβαια η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, που μετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 35%, δεν επέμεινε σε απαντήσεις για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον τρόπο διαχείρισης του συστήματος ανακύκλωσης.

Από την πλευρά του ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε ότι η ΕΕΑΑ ΑΕ, ως φορέας που διαχειρίζεται το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) «Ανακύκλωση», πρέπει να μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και να παραμείνει μόνο φορέας υποδοχής των χρηματικών εισφορών των «υπόχρεων» επιχειρήσεων και της κατανομής τους στους δήμους που εκτελούν ανακύκλωση. Στο δε ΔΣ του φορέα να μετέχουν μόνο εκπρόσωποι των Διαδημοτικών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ, των συναρμόδιων υπουργείων και εργαζομένων. Σημείωσε επίσης ότι το ΣΣΕΔ συσκευασιών και στην ουσία η ΕΕΑΑ ΑΕ που το διαχειρίζεται, είναι ένας μηχανισμός πρόσθετης οικονομικής αφαίμαξης των εργαζομένων, για να υλοποιηθούν προγράμματα που όφειλε να εκτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να χρηματοδοτήσει το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ