Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Απαιτείται μια άλλη πολιτική για τους κατοίκους των νησιών

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά της χώρας και ειδικότερα στα μικρά, ως «τοπική έκφραση των προβλημάτων με εθνική εμβέλεια που απορρέουν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων διαδοχικά» ανέδειξε η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ), στο Συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) που έγινε στη Μυτιλήνη στις 12 και 13 Ιούνη, με θέμα «Νησιωτικός χώρος - ειδικές πολιτικές».

Αιτία που απουσίαζε από τα συμπεράσματα των εργασιών του συνεδρίου, στη διάρκεια του οποίου οι ομιλητές και συμμετέχοντες αναλώθηκαν σε μια καταγραφή των προβλημάτων και σε ευχολόγια για μεταρρυθμίσεις που δήθεν θα επιφέρουν την αναπτυξιακή προοπτική στο νησιωτικό χώρο.

Ομως, όπως σημείωσε στην παρέμβασή του, εκ μέρους της ΝΑΣ, ο Ν. Στεφανίδης, «οι αναδιαρθρώσεις που έγιναν στο παρελθόν δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της νησιωτικής χώρας, δεν αναίρεσαν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Αυτό οφείλεται στο ότι σκόπιμα δε δόθηκε απάντηση στα ερωτήματα: Ποιος φταίει για την ερήμωση της υπαίθρου; Ποιος φταίει για την ανισόμετρη ανάπτυξη της περιφέρειας;».

Κατά τα άλλα, το συνέδριο κατέληξε στο ότι «είναι απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή της ΕΝΑΕ στη διαμόρφωση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νησιωτικής στρατηγικής», ενώ για φλέγοντα ζητήματα, όπως το ακτοπλοϊκό, ζήτησε απλά ένα ενιαίο σύστημα αξιολόγησης και διοίκησης, που θα εξασφαλίζει καλύτερες υπηρεσίες. Στο ψήφισμά της, η ΝΑΣ κάνει καθαρό ότι «διεκδικούμε την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα αντιλαμβάνεται τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές ως κοινωνικό αγαθό».

Χαιρετίζοντας το συνέδριο εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτικες περιοχές είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, ο οποίος τις οδήγησε στην καθυστέρηση και στην ερημοποίηση, καθώς συγκεντρώνει την παραγωγική δραστηριότητα και τον παραγόμενο πλούτο σε λιγότερα χέρια και οδηγεί στην εξαθλίωση πλατιά λαϊκά στρώματα. Οπως συμπλήρωσε, επέδρασαν και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, όπως η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ή η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα παραδοσιακών παραγωγικών δραστηριοτήτων. Επίσης, η εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των δημόσιων παροχών σε Υγεία και Παιδεία. Καταλήγοντας, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η διέξοδος βρίσκεται στη ρήξη με αυτήν την πολιτική, που εμπορευματοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ