Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΞΠΡΕΣ ΝΑΪΑΣ»
Εκβιασμός ή θα πάει για παλιοσίδερα;

Με 70 απολύσεις απάντησε ο Σφηνιάς στην αφαίρεση της άδειας σκοπιμότητας

Στη στεριά πετιούνται οι 70 περίπου ναυτεργάτες που αποτελούν το πλήρωμα του επιβατικού - οχηματαγωγού πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΝΑΙΑΣ»! Η πλοιοκτήτρια εταιρία HF ανακοίνωσε χτες ότι οι ναυτεργάτες του πληρώματος μηδενός εξαιρουμένου θα απολυθούν. Το πρόσχημα που παρουσίασε η εταιρία είναι η απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, να αφαιρεθεί από το πλοίο η άδεια σκοπιμότητας επειδή δεν έγιναν σε αυτό οι προβλεπόμενες εργασίες ώστε να προσαρμοστεί με τους κανόνες ασφαλείας που θέτει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Η εταιρία... έκρινε ασύμφορο το κόστος για να εκτελέσει τις επισκευαστικές εργασίες. Ετσι ανενόχλητη, χωρίς να της ζητήσει κανείς το λογαριασμό, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αποφάσισε να δέσει το πλοίο της, για να καταστήσει σαφές ότι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τη «νύφη» από το όψιμο (αφού δηλαδή πνίγηκαν οι 80 στο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ») και στην ουσία υποκριτικό ενδιαφέρον του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας να... ασχοληθεί με το θέμα της ασφάλειας στα γέρικα ακτοπλοϊκά πλοία, είναι οι ναυτεργάτες και οι νησιώτες.

Η απόφαση της εταιρίας να μην εκτελέσει τις εργασίες και να δέσει το πλοίο της, έρχεται σε ευθεία παραβίαση με το ΝΔ 187/73, που προβλέπει ότι οι επισκευαστικές εργασίες κάθε χρόνο στα ακτοπλοϊκά πλοία είναι υποχρεωτικές και ότι η απασχόληση των ναυτεργατών είναι 12μηνη. Η εταιρία αρνείται να εκτελέσει τις εργασίες γιατί υπολόγισε ότι το κόστος των επισκευών δε θα έχει προλάβει να το αποσβέσει μέχρι το 2001 οπότε το πλοίο «κλείνει» τα 35 του χρόνια και σύμφωνα με τη νομοθεσία αποσύρεται από το χώρο της ακτοπλοϊας. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός, με την απόφασή του, απλώς να της αφαιρέσει την άδεια - που εξετάζεται αν είναι σύννομη με το ΝΔ - και όχι να την πιέσει να εφαρμόσει το νόμο, ουσιαστικά τη διευκόλυνε - «ακούγεται» μάλιστα ότι πρόκειται για «συνεννοημένη» απόφαση - αφού η HF «γλιτώνει» τις επισκευές στο υπερήλικο πλοίο της και αφήνει το πλήρωμα στην τύχη του. Η HF είναι η πλοιοκτήτρια εταιρία του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και θυγατρική της MFD με μεγαλοαφεντικό τον Π. Σφηνιά.

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού με κατεπείγουσα επιστολή της προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ζητά να μην απολυθεί κανένα μέλος του πληρώματος του «ΕΞΠΡΕΣ ΝΑΙΑΣ», να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση και η ισχύουσα νομοθεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ