Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Βούλιαξε στη λάσπη το νησί

Η φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν κοφτή. «Λίγο γρήγορα, σας παρακαλώ, αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρέχει καταρρακτωδώς και έξω από τον πυροσβεστικό σταθμό το ύψος του νερού έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο». Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα, που μας έδωσε χτες το απόγευμα ο υπάλληλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κέρκυρα. Οι καταρρακτώδεις βροχές, που πλήττουν από προχτές το νησί των Φαιάκων, έχουν δημιουργήσει μεγάλες καταστροφές. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, πρόκειται για τη μεγαλύτερη, σε χρονική διάρκεια, νεροποντή των τελευταίων 50 χρόνων.

Ανθρωποι αποκλεισμένοι σε μπαλκόνια και ταράτσες σπιτιών, οδηγοί που εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα και κινδύνεψε η ζωή τους από τα ορμητικά νερά πολλών πλημμυρισμένων δρόμων, καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, οδοί κομμένες στη μέση. Το νησί της Κέρκυρας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μπαζωμένα ρέματα και βουλωμένα φρεάτια ξεχείλισαν και τα νερά χύθηκαν ορμητικά. Η Πυροσβεστική έχει πραγματοποιήσει 200 επεμβάσεις διασώσεων και άντλησης υδάτων από κατοικίες και καταστήματα. Περίπου 150 υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσαν μάχη με τις συνέπειες των καιρικών φαινομένων. Από την Αθήνα, μάλιστα, στάλθηκε αεροπλάνο με υλικό και 25 υπαλλήλους της ΕΜΑΚ για να ενισχυθεί η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι χειρότερες ώρες ήταν χτες τα ξημερώματα. Στην πόλη της Κέρκυρας το νερό ξεπέρασε, σε ορισμένα σημεία, το 1,5 μέτρο. Ιδιαίτερα πληγήκανε η Γαρίτσα και τα Καρτέρια Μαντικού. Στον Δήμο Μελιτειαίων ξεχείλισε χείμαρρος και τα φουσκωμένα νερά του έσπασαν τα προστατευτικά τοιχία. Κατοικίες και μαγαζιά έγιναν βούρκος. Σημαντικές ζημιές έχει το οδικό δίκτυο Κέρκυρας - Λευκίμμης, ενώ στο Δήμο Φαιάκων κόπηκε ο κεντρικός επαρχιακός δρόμος. Επίσης δε λειτουργεί το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του νησιού και δεν πραγματοποιούνταν οι εναέριες συγκοινωνίες.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση και στους τοπικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, γιατί επί χρόνια καλλιέργησαν και καλλιεργούν την άτακτη δόμηση, ιδιαίτερα από μεγάλα οικοδομικά συμφέροντα. «Συγκαλύπτουν και συγκάλυπταν κακοτεχνίες των εργολάβων στο οδικό δίκτυο του νησιού. Πριν από δυο μήνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της "Νομαρχιακής Συμπαράταξης" και άλλοι φορείς των ΟΤΑ είχαν ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση των πυρόπληκτων δήμων της Κέρκυρας για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων. Η κυβέρνηση, όμως, δεν έδωσε χρήματα την περίοδο που έπρεπε».

Επίσης η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους πληγέντες και καλεί την κυβέρνηση να δώσει αποζημιώσεις σε όσους πληγήκανε στις οικοσκευές, στα καταστήματά τους και στους αγρότες, αφού έχει πληγεί ιδιαίτερα η αγροτική παραγωγή.

Νομαρχιακοί σύμβουλοι της «Νομαρχιακής Συμπαράταξης», με έγγραφό τους προς το νομάρχη, ζητούν να συζητηθεί σήμερα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το πρόβλημα των καταστροφών, για την άμεση απόδοση αποζημιώσεων και για τη χρηματοδότηση νομαρχίας και δήμων για την αποκατάσταση των ζημιών και για να γίνει μια στοιχειώδης αντιπλημμυρική παρέμβαση, ώστε να προληφτούν άλλες μεγαλύτερες καταστροφές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμέτρητες πληγές εξαιτίας της έλλειψης υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας (2018-10-03 00:00:00.0)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μεσολόγγι και Ναύπακτος (2016-10-25 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές από πλημμύρες (2013-03-12 00:00:00.0)
Ενας νεκρός, ένας αγνοούμενος και μεγάλες καταστροφές (2009-10-27 00:00:00.0)
«Ανοχύρωτα» νησιά απειλούνται από τις πλημμύρες (2004-10-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ