Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάλεσμα ξεσηκωμού και στον Πειραιά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, που οργάνωσε χτες η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις για να προετοιμάσουν την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους και του πρώτου λιμανιού της χώρας, να υψώσουν τη γροθιά τους απέναντι στη σφοδρή επίθεση του κεφαλαίου, που, ήδη, έχει αποφασιστεί από τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα κόμματά της και επεξεργάζεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Να γίνει δουλειά τέτοια που να αναδειχτεί σε κάθε εργαζόμενο ότι είναι μονόδρομος η αντεπίθεση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Η αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων και του Πειραιά γι' αυτήν την υπόθεση καταγράφηκε χτες σε μία από τις πιο μαζικές συσκέψεις που έχει διοργανώσει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, η οποία έγινε το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν για πρώτη φορά ναυτεργάτες από πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας, όπως ήταν αυτοί από τα πλοία του εφοπλιστή Αγούδημου, τους οποίους οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της στεριάς καλωσόρισαν στο ΕΚΠ με δυνατά χειροκροτήματα.

Τη σύσκεψη «άνοιξε», εκ μέρους της Γραμματείας, ο Νίκος Ξουράφης, ο οποίος έδωσε το σύνθημα να μην πάει χαμένο ούτε λεπτό για να μεταφερθεί παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, το σύνθημα του γενικού ξεσηκωμού. Στα άμεσα καθήκοντα που τέθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης, είναι ο σχεδιασμός και η διάταξη δυνάμεων, η οργάνωση συγκεντρώσεων, συσκέψεων, περιοδειών, εξορμήσεων, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τη λαίλαπα που έρχεται. Ταυτόχρονα, στα άμεσα καθήκοντα, είναι η συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στα εργοστάσια, όπου πλειοψηφία είναι οι υποταγμένοι και σε κάθε μονάδα πλοίου και έξω από τα καράβια. Η ενίσχυση της λειτουργίας και δράσης των συνδικάτων, των αγωνιστικών παρατάξεων. Εκδηλώσεις ακόμα και σε εργατογειτονιές. Ετοιμότητα για άμεση παρέμβαση όπου υπάρχει έστω και μία απόλυση.

Από την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκε περίτρανα ότι ακόμα και σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, μπορούν να αποσπαστούν ακόμα και κατακτήσεις, όταν υπάρχει ταξική ενότητα των εργαζομένων και αγωνιστική συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις, με το ΠΑΜΕ. Χαρακτηριστικά ήταν τα παραδείγματα των κλάδων των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των κατακτήσεων που κέρδισαν, όπως η υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, τα 1.000 ευρώ που απέσπασαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους ανέργους τους, ενώ επέβαλαν νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι χρειάζονται μόνο 25 ένσημα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Των εργαζομένων του εργοστασίου «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» που με 71 μέρες σκληρού ταξικού αγώνα και οργανωτή το ΠΑΜΕ γύρισαν νικητές στα πόστα τους μαζί με τους 9 απολυμένους συναδέλφους τους, αλλά και των ναυτεργατών των πλοίων του Αγούδημου, που μετά από πολυήμερο απεργιακό αγώνα επέβαλαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ