Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνει με ελικόπτερα και τανκς ο ισραηλινός στρατός

Χόλμπρουκ: Δεν αναπτύσσουμε στρατεύματα του ΟΗΕ, γιατί αυτό σημαίνει ότι οι ευθύνες βαραίνουν μόνο τη μία πλευρά!

Νεαρός Παλαιστίνιος στη Ραμάλα τρέχει να καλυφθεί, καθώς πίσω του σημειώνεται έκρηξη από επίθεση Ισραηλινών

Associated Press

Νεαρός Παλαιστίνιος στη Ραμάλα τρέχει να καλυφθεί, καθώς πίσω του σημειώνεται έκρηξη από επίθεση Ισραηλινών
ΒΗΘΛΕΕΜ - ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σφοδρές αιματηρές συγκρούσεις συγκλόνιζαν, χθες για πολλοστή ημέρα, τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ ο ισραηλινός στρατός αναπτύσσει ειδικές μονάδες «αντάρτικου πολέμου» στην περίμετρο των παλαιστινιακών πόλεων. Τα ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδιζαν τα κτίρια της Παλαιστινιακής Αρχής και της επίλεκτης φρουράς του Γιάσερ Αραφάτ, στη Ναμπλούς, στη Ραμάλα και στο Κχαν Γιουνίς, τη στιγμή που το παλαιστινιακό Υπουργικό Συμβούλιο απηύθυνε άλλη μια έκκληση για ανάπτυξη στρατευμάτων του ΟΗΕ στην περιοχή. Εν μέσω πυρών και βομβών αναμενόταν, αργά χθες το βράδυ, στη Γάζα, ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, για συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Υπό τον ήχο των αλλεπάλληλων πυρών των αυτομάτων όπλων, αλλά και των βολών των τανκς και των ελικοπτέρων, κύλησε και η χθεσινή ημέρα για τη Βηθλεέμ και για τη Λωρίδα της Γάζας. Στο χωριό Αλ Κχαντέρ, λίγο έξω από τη Βηθλεέμ, σε πεδίο μάχης μετατράπηκε κεντρικός δρόμος, όπου εγκλωβίστηκαν δεκάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι. Τη «λύση» έδωσαν ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα, που άνοιξαν πυρ εναντίον όλων των κατευθύνσεων, προκειμένου να απεγκλωβίσουν 5 Ισραηλινούς στρατιώτες, που επίσης παρέμεναν εγκλωβισμένοι και τραυματισμένοι. Από την επιχείρηση των ισραηλινών ελικοπτέρων δε γλίτωσε ούτε το νοσοκομείο Γιαμαμάχ, όπου, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τραυματίες και νοσηλευτικό προσωπικό εισέρχονταν έρποντας ανάμεσα σε βροχή πυρών. Δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων ο ένας αστυνομικός.

Την ίδια ώρα, ισραηλινά ελικόπτερα και τανκς βομβάρδιζαν, για άλλη μια φορά, την αραβική συνοικία Μπέιτ Τζάλα, της Βηθλεέμ, που βρίσκεται απέναντι από τον εβραϊκό εποικισμό Ιλο, με τη γνωστή αφορμή της δράσης ενόπλων. Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε, επίσης για πολλοστή μέρα, και το μεθοριακό εμπορικό πέρασμα Κάρνι, στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στο Κχαν Γιουνίς. Από σφαίρα στο κεφάλι έχασαν τη ζωή τους 3 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι δύο ήταν 15 και 17 χρονών, αντίστοιχα.

«Δε μας πτοούν οι βομβαρδισμοί»

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο εσωτερικό της πόλης της Γάζας, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κήδευσαν με θρήνους, αλλά και με συνθήματα για μια ελεύθερη Παλαιστίνη, τα επτά θύματα των συγκρούσεων που σημειώθηκαν στο Κάρνι, τις δύο προηγούμενες ημέρες. «Οι βομβαρδισμοί και οι σφαίρες δεν πρόκειται να κάμψουν τον αγώνα των παιδιών της Παλαιστίνης για μια ελεύθερη πατρίδα», δήλωνεο Γιάσερ Αραφάτ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, από τον οποίο ζήτησε ενεργότερη παρέμβαση της ΕΕ.

Στο μεταξύ, δεν είχε καθοριστεί, μέχρι αργά το απόγευμα, η ώρα της συνάντησης του Γιάσερ Αραφάτ με τον Σιμόν Πέρες, ο οποίος επρόκειτο να μεταβεί στη Γάζα χθες βράδυ ή νωρίς σήμερα το πρωί. Ο Πέρες, αν και δήλωνε απαισιόδοξος για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο διάλογος είναι πάντοτε αναγκαίος.

Αντίθετη, πάντως, άποψη φαίνεται ότι έχει η ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς, χθες το βράδυ, ο Εχούντ Μπαράκ συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για να εξετάσει την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης των συγκρούσεων. Λίγο νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί η ενίσχυση των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού σε όλες τις θέσεις του γύρω από τις παλαιστινιακές πόλεις.

«Αντικειμενικός» ο Χόλμπρουκ απαντά εκ μέρους του ΟΗΕ

Καμία πρόθεση να αποκλιμακωθεί η κατάσταση δεν επέδειξε ούτε ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, σχολιάζοντας τη νέα έκκληση της Παλαιστινιακής Αρχής για ανάπτυξη κυανόκρανων στην περιοχή, εκτίμησε ότι «η πρόταση δεν είναι εποικοδομητική, γιατί στηρίζεται στην αντίληψη ότι δεν υπάρχει βία και από τις δύο πλευρές, αλλά μόνο από τη μία!».

Μάλλον διαφορετική αντίληψη είχε, όμως, η επιτροπή της οργάνωσης Διεθνούς Αμνηστίας, που επισκέφθηκε τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Ο διευθυντής του ερευνητικού τμήματος της οργάνωσης, Κλαούντιο Κορντονέ, αν και δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες στην Παλαιστινιακή Αρχή για την ελλιπή προσπάθεια ελέγχου των ενόπλων, αλλά και απομάκρυνσης των μικρών παιδιών από την πρώτη γραμμή του πυρός, κατέστησε σαφές ότι, ασχέτως αυτών των συνθηκών, «η χρήση βίας από τον ισραηλινό στρατό είναι κάτι παραπάνω από υπερβολική». «Ενα μικρό παιδί με πέτρα δεν αποτελεί απειλή για έναν πάνοπλο στρατιώτη», τόνισε ο Κορντονέ, απαντώντας στον ισραηλινό ισχυρισμό περί αυτοάμυνας, και υπογράμμισε ότι «η δολοφονία αόπλων αδιακρίτως στοιχειοθετεί την κατηγορία για εγκλήματα πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ