Σάββατο 27 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΔΕΗ ΑΕ και ο Καιάδας της αρχαίας Σπάρτης

Προσλαμβάνουν μόνο τους υγιείς! Τους ασθενείς τους απολύουν!

«Θα υποστώ τις συνέπειες του νόμου...». Η δήλωση που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι για να μπορούν να ζητήσουν δουλειά!
«Θα υποστώ τις συνέπειες του νόμου...». Η δήλωση που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι για να μπορούν να ζητήσουν δουλειά!
Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, ένας από τους όρους που θέτει η ΔΕΗ ΑΕ για να προσλάβει συμβασιούχους εργαζόμενους είναι να δηλώσουν ότι είναι υγιείς. Πέρα δηλαδή από τον εργασιακό μεσαίωνα των ελαστικών σχέσεων εργασίας που «αξιοποιεί» η ΔΕΗ, προχωράει ακόμα πιο επιθετικά, απαιτώντας να αποκλείονται από τους διαγωνισμούς προσλήψεων όσοι εργαζόμενοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Απαιτούν από τους υποψήφιους εργαζόμενους να δηλώνουν στην προκήρυξη πέρα από το ότι είναι υγιείς ότι: «...Σε περίπτωση ανακρίβειας (δηλαδή σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος δεν είναι υγιής) γνωρίζω ότι θα υποστώ τις συνέπειες του νόμου και επιπλέον η ΔΕΗ δε θα με προσλάβει ή αν έχω προσληφθεί θα με απολύσει χωρίς να μου καταβάλει καμία αποζημίωση...».

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ ΑΕ η πιστοποίηση της υγείας και κατ' επέκταση η εκτίμηση της ικανότητας για εργασία γίνεται με δήλωση του ίδιου του εργαζόμενου; Οχι με ιατρική εξέταση; Η εκτίμηση της ικανότητας για εργασία προηγείται της πρόσληψης του εργαζόμενου και δε γίνεται μετά την πρόσληψη και πριν την τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση εργασίας όπως προβλέπει ακόμα και αυτό το αντεργατικό νομικό πλαίσιο αυτού του αστικού κράτους;

Τέτοιου είδους απαιτήσεις για τις προσλήψεις, οι απαράδεκτες διακρίσεις αλλά και η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όπως και συνολικά οι συνθήκες δουλειάς και ζωής των εργαζομένων, δείχνουν ότι η αντιδραστικοποίηση είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα και γίνεται πιο έντονη και έκδηλη ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Αποτελούν ενιαία και συλλογική έκφραση της πολιτικής των επιχειρηματιών, συνολικά του κεφαλαίου και όχι «ιδιομορφία» ενός τμήματός του.

Μπαίνει ένα ερώτημα για τη ΔΕΗ ΑΕ αλλά και συνολικότερα για τις επιδιώξεις του κεφαλαίου: Μήπως για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας των επενδύσεων, δηλαδή της κερδοφορίας, πρέπει να απολύεται όποιος εργαζόμενος, συμβασιούχος ή όχι, τολμήσει να αρρωστήσει;

Θα γενικευτεί η «καλή υγεία» ως κριτήριο πρόσληψης των εργαζομένων, μαζί με την προϋπηρεσία, το πτυχίο, κλπ.; Ετοιμάζονται να νομιμοποιήσουν μία τέτοια λογική παραβίασης και των στοιχειωδέστερων δικαιωμάτων και ελευθεριών στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου;

Για το κεφάλαιο ίσως το ερώτημα φαντάζει ρητορικό, γιατί στους εθνικούς και διεθνικούς οργανισμούς που το υπηρετούν, ήδη οι μελέτες που εκπονούνται για τη δήθεν βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και των συστημάτων Υγείας - Πρόνοιας και οι προτάσεις που καταλήγουν, είναι ότι οι μέρες ασθένειας των εργαζομένων μειώνουν το κέρδος των επιχειρήσεων και απ' αυτή τη σκοπιά προτείνουν ατομικά και όχι συλλογικά να παίρνονται μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Τελικά, υπάρχει το ερώτημα πόσο εκτεταμένη είναι σήμερα αυτή η πρακτική σε διαγωνισμούς προσλήψεων στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, γιατί προφανώς τέτοιες ιδέες δε θα τις έχουν μόνο στη ΔΕΗ ΑΕ...

Το παράδειγμα της ΔΕΗ ΑΕ δεν είναι το μοναδικό. Προστίθεται στις περιπτώσεις των εγκύων γυναικών που είτε δεν προσλαμβάνονται ή υποχρεώνονται σε προσωρινή στείρωση, είτε απολύονται. Σε αυτές που τους ζητούν να υπογράψουν ότι δε θα μείνουν έγκυες ή δε θα παντρευτούν, γιατί αυτό «κοστίζει» στην επιχείρηση.

Ολα αυτά τα μέτρα διακρίσεων και αποκλεισμών τα αξιοποιεί το κεφάλαιο στην κατεύθυνση του περιορισμού του «μη μισθολογικού κόστους» της εργατικής δύναμης. Στην κατεύθυνση δηλαδή της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, που πέρα από σταθερή διαχρονική επιδίωξη του κεφαλαίου, γίνεται απαραίτητο εργαλείο για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης αλλά και για την επόμενη μέρα της κρίσης. Ανταγωνιστικότητα και μεγιστοποίηση της κερδοφορίας προϋποθέτουν ο εργάτης και η εργατική του δύναμη να είναι στο μέγιστο βαθμό εκμεταλλεύσιμα, να είναι μηχανή που δε «χαλάει» και όταν συμβαίνει αυτό, να μπαίνει στο περιθώριο. Και όχι μόνο αυτό. Από τη μια εκμεταλλεύονται οι καπιταλιστές τον εργάτη, φθείρουν την εργατική του δύναμη, την υγεία του και από την άλλη του χρεώνουν αυτό το γεγονός ως ατομική ευθύνη. Του πουλάνε και από πάνω τις υπηρεσίες για να αποκαταστήσει την υγεία του. Κέρδη δηλαδή από τη δουλειά του, κέρδη και από την ασθένειά του.

Χρειάζεται επαγρύπνηση και πάλη από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, από όλους τους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση κρουσμάτων εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η οποία αντιμετωπίζει την υγεία ως κριτήριο πρόσληψης, αποκλεισμού ή και απόλυσης εργαζομένων. Είναι στοιχείο της πάλης συνολικά κατά της εκμετάλλευσης του κεφαλαίου και των στηριγμάτων του.


Γ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ