Σάββατο 27 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να, γιατί η Παιδεία πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια

«

Ο,τι εισπράττω, πληρώνω» έλεγε και ξανάλεγε ο ιδιοκτήτης των σχολών ΚΟΡΕΛΚΟ στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης του ΠΑΜΕ για να δώσει τα λεφτά που χρωστά στους εργαζόμενους εδώ και μήνες, ισχυριζόμενος ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δείξουν κατανόηση για τις δυσκολίες και την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι ...οικογένειες των σπουδαστών!

Στο πλευρό των εργαζομένων, που χτες δήλωσαν έμπρακτα τη στήριξή τους στους συναδέλφους τους από την «ΚΟΡΕΛΚΟ», βρέθηκαν και μέλη του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΔΙΕΚ), που κατήγγειλαν τα εμπόδια που επανειλημμένα έχει προσπαθήσει να βάλει ο Κορέλας στη δράση του Συλλόγου (με πλέον χαρακτηριστικό ότι πριν μια δεκαετία σπουδαστές του ΣΥΣΔΙΕΚ ήρθαν αντιμέτωποι ακόμα και με τα ΜΑΤ και τα χημικά τους, προσπαθώντας να κάνουν τις εκλογές στη σχολή). Οταν λοιπόν από «πελάτες», οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους γίνονται διεκδικητές των δικαιωμάτων τους, τότε αποκαλύπτεται και το πραγματικό ενδιαφέρον που έχουν οι σχολάρχες. Θέλουν υποταγμένους και τους εργαζόμενους που έχουν στη δούλεψή τους και τους εργαζόμενους που με τα παιδιά τους καταφεύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, πιεσμένοι από την ανυπαρξία δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών υψηλού επιπέδου.

Να, γιατί η Παιδεία δεν μπορεί παρά να είναι αποκλειστικά δημόσια. Εκείνος που «πουλά» τη γνώση σαν κονσέρβα δεν πρόκειται ποτέ να εξασφαλίσει εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για ποιοτική και ουσιαστική μόρφωση. Από κοινή αφετηρία σκέφτεται πόσο και πότε (ανάλογα με το παιχνίδι της «ανταγωνιστικότητας» στην αγορά) θα αυξήσει τα δίδακτρα, αλλά και πόσο θα μειώσει τα δικαιώματα, μισθολογικά, ασφαλιστικά, εργασιακά των εργαζομένων που απασχολεί. Αυτός που εμπορεύεται τη γνώση δε χρειάζεται καθηγητές με πλήρη και σταθερή απασχόληση (που θα μπορούν να αφοσιώνονται στο λειτούργημά τους και όχι να κυνηγάνε ώρες μαθημάτων κάτω από την αγωνία για να βγάλουν ένα αξιοπρεπές μηνιάτικο εισόδημα). Δεν τους χρειάζεται, γιατί του κοστίζουν πολύ και γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι η ποιότητα των γνώσεων που προσφέρει, αλλά τι θα γράφουν τα βιβλία εσόδων - εξόδων στο τέλος του χρόνου.

Να, γιατί ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα των εκπαιδευτικών είναι αδιαίρετος από τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, όπως διεκδικεί και το ΠΑΜΕ.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ