Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Να δημιουργηθεί άμεσα Δασικό Κτηματολόγιο

Την ανάγκη να κυρωθούν το συντομότερο οι δασικοί χάρτες και να γίνει Κτηματολόγιο Δασών, ώστε να προστατευθεί ο δασικός πλούτος της χώρας, υπογράμμισε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων του κατά το 2008. Ωστόσο, το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και όχι τεχνικό, αφού η πολιτική που ακολουθούν επί χρόνια οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, έχουν ως στόχο την εμπορευματοποίηση των δασών από το μεγάλο κεφάλαιο, που πριμοδοτούν ακόμη και με δασοκτόνους νόμους αλλαγές του Συντάγματος και όχι την προστασία τους. Παράλληλα, ακόμη και όταν προωθούν αναγκαία έργα, όπως το Εθνικό Κτηματολόγιο, βάζουν το λαό να πληρώνει χαράτσια, ενώ ενθαρρύνουν την αυθαίρετη δόμηση, είτε για ψηφοθηρικούς λόγους, είτε για να τη χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, όπως, για παράδειγμα, γίνεται τώρα με τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους.

Ο Λ. Ρακιτζής σημείωσε ότι κάθε 10 χρόνια η Ελλάδα αεροφωτογραφείται. «Ξέρουμε, είπε, ποια είναι τα δάση και πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό την κύρωση των χαρτών για να τα σώσουμε». Το όλο ζήτημα το ενέταξε στο γενικότερο πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι γίνεται σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων, τα προβλήματα είναι άπειρα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με παρεμβάσεις μόνο της Δικαιοσύνης. «Ο εισαγγελέας δεν αρκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αυθαιρέτων που ξεφυτρώνουν παντού. «Χρειάζεται - είπε - δική μας κρατική κεντρική υπηρεσία κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, με δικά της μηχανήματα, που θα ενεργεί άμεσα και αποτελεσματικά».

Αναφορικά με την παθογένεια του δημόσιου τομέα, επανέλαβε αυτό που χρόνια τώρα λέγεται, ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη διαφθορά και στην κακοδιοίκηση. Πρότεινε οι υπάλληλοι να μην υπηρετούν στον τόπο όπου κατάγονται, οι προαγόμενοι να μην υπηρετούν στο γραφείο όπου δούλευαν πριν την προαγωγή τους, να υπάρχει εναλλαγή υπαλλήλων σε διάφορες θέσεις για να μπορούν πολλοί να εκπαιδεύονται σε διαφορετικά καθήκοντα, να υπάρξει νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και να βελτιωθεί το σύστημα πειθαρχικού ελέγχου στο δημόσιο τομέα.

Αναφορικά με τον απολογισμό της δράσης του για το 2008, ο γενικός επιθεωρητής, όπως αναφέρεται στην Εκθεσή του, εξέτασε την προηγούμενη χρονιά 888 υποθέσεις. Αυτεπαγγέλτως διερευνήθηκαν 50 και από επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες 416. Οι πειθαρχικές αποφάσεις που κοινοποιήθηκαν στον επιθεωρητή ανέρχονται σε 2.408, ενώ αυτός άσκησε ένσταση σε 214 από αυτές. Απ' όλες τις υποθέσεις που εξετάστηκαν, οι 746 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα και στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

Απ' όσα είπε ο Λ. Ρακιτζής, ειδικά για το ζήτημα της διαφθοράς, εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του ότι εξετάζεται περίπτωση γιατρών του ΕΣΥ (χειρουργών), για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες ότι έχουν συστήσει offshore εταιρεία, στο λογαριασμό της οποίας ζητούν από τους πελάτες τους να καταθέτουν τα περιβόητα φακελάκια. Ακόμη, εφοριακοί - πάλι σύμφωνα με καταγγελίες - φέρονται να συμμετέχουν σε κομπίνα επιστροφής ΦΠΑ, σε εξαγωγικές εταιρείες, με ψεύτικα τιμολόγια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να «ξηλωθεί» ο μηχανισμός που καλύπτει εργοδότες (2022-08-05 00:00:00.0)
Εργαλείο στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης (2016-03-31 00:00:00.0)
Αντιμέτωπος με αλλεπάλληλες διώξεις (2010-11-23 00:00:00.0)
Ανάγκη η πρόληψη των πυρκαγιών (2006-08-25 00:00:00.0)
Διαψεύσεις για τις δασικές μελέτες (2001-02-03 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ο μεγάλος ένοχος για την κακοδιοίκηση (2000-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ