Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Το Ενεργειακό στο προσκήνιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το κεφάλαιο της φορολογίας άνοιξε χθες στο πλαίσιο του ενταξιακού κύκλου της Τουρκίας με την ΕΕ. Μετά την ενταξιακή διάσκεψη ΕΕ - Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγκίς, επανέλαβε την πάγια θέση της Αγκυρας ότι η χώρα του στοχεύει σε πλήρη ένταξη, με «πλήρεις υποχρεώσεις και δικαιώματα».

Ακόμα, ο Ε. Μπαγκίς έφερε στο προσκήνιο το χαρτί της Ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι «σε περίοδο ενεργειακής κρίσης για την Ευρώπη, ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ εμποδίζουν το άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού με την Τουρκία, διακυβεύοντας τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών. Η Τουρκία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά η λύση του προβλήματος για την ΕΕ». Αιχμές που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία, δεδομένου ότι το ενεργειακό κεφάλαιο έχει παγώσει έως ότου η Τουρκία ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της εφαρμόζοντας το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και στην Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος της απερχόμενης Τσεχικής Προεδρίας, Τζ. Κοχούτ, χαιρέτισε την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και, ειδικότερα, θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, χωρίς διακρίσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ