Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Στάση αναμονής

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Επιβεβαιώθηκε, από το Συμβούλιο των Φρουρών που ολοκλήρωσε την επανακαταμέτρηση του 10% των ψήφων, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που θέλει τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να εκλέγεται με ποσοστό που αγγίζει το 63% έναντι περίπου 34% που φέρεται να συγκεντρώνει ο εκπρόσωπος του «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί. Δίνοντας ένα δείγμα «γραφής» της πολιτικής του, ο Αχμαντινετζάντ, που υποστήριξε ότι «ηττήθηκαν οι εχθροί της ισλαμικής δημοκρατίας», απομάκρυνε τρία υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Πετρελαίου, που είχαν πολλά χρόνια στη θέση αυτή, αλλά και στενές σχέσεις με τον Μουσαβί και τον επικεφαλής του Συμβουλίου των Ειδικών Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί.

Η πλευρά Μουσαβί δε σχολίασε την, αναμενόμενη, ετυμηγορία του Συμβουλίου των Φρουρών και επιμένει στην αδειοδότηση πραγματοποίησης συγκεντρώσεων.

Στάση αναμονής

«Η ΕΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι στάση θα τηρήσει απέναντι στο Ιράν» δήλωνε, χτες, το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας, που αναλαμβάνει, σήμερα, την προεδρία της ΕΕ. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μίλιμπαντ, γνωστοποιώντας ότι συνεχίζονται «ικανοποιητικά» οι επαφές για την απελευθέρωση και των τελευταίων τεσσάρων υπαλλήλων της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, τόνιζε ότι «το Λονδίνο επιθυμεί ενιαία στάση».

Τέλος, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κλίντον απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν η Ουάσιγκτον θ' αναγνωρίσει την νίκη Αχμαντινετζάντ. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι αν και όλοι μιλούν για την καταστολή των διαδηλώσεων και για έλλειμμα αξιοπιστίας, δεν έχουν σαφώς τοποθετηθεί ως προς τα εκλογικά αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ