Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Δυσφορία» για μισθοφόρους

ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν τη συμπλοκή μεταξύ Αφγανών αστυνομικών της επαρχίας Κανταχάρ με Αφγανούς μισθοφόρους που εργάζονταν ως ιδιωτικός στρατός στην υπηρεσία των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων. Ο Αφγανός υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Χανίφ Ατμάρ, στο πλαίσιο της κατακραυγής που προκάλεσε η αποκάλυψη του ρόλου των ιδιωτικών στρατών των κατοχικών δυνάμεων, αναγκάστηκε να ζητήσει την διάλυση των ομάδων αυτών.

Οι αφγανικές αρχές προς το παρόν περιορίζονται στις συλλήψεις των 41 μισθοφόρων, που έλαβαν μέρος στη συμπλοκή της Δευτέρας, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 10 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής της αστυνομίας της Κανταχάρ, Ματιουλάχ Κάτι. Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, Μπράιαν Ναράντζο, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη και ανάμειξη, χαρακτηρίζοντας την πράξη των μισθοφόρων σε κάθε περίπτωση αδικαιολόγητη.

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι επιθέσεις αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα χθες, σε έκρηξη στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν, να χάσουν τη ζωή τους ένα παιδί και ένας αστυνομικός και πάνω από 30 φερόμενοι ως «Ταλιμπάν» σε αεροπορικές επιδρομές των κατοχικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, στο Πακιστάν, διασπείρονται φήμες περί γενίκευσης και διάχυσης του πολέμου σε όλη τη χώρα, πέρα από τις ήδη υπάρχουσες εμπόλεμες ζώνες του Νότιου Ουαζιριστάν και της κοιλάδας Σουάτ. Οπως δημοσιεύεται, οι «Ταλιμπάν» καταδικάζουν τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού, σημειώνοντας ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες κατέρρευσαν, καθώς η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να σταματήσει τις αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις, αλλά ευθυγραμμίζεται με αυτήν την πολιτική...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ