Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Δε σηκώνει παιχνίδια η εκτροπή του Αχελώου

Καταγγέλλονται οι «γαλαζοπράσινες» μεθοδεύσεις που πλήττουν τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς της Θεσσαλίας

Τα «γαλαζοπράσινα» παιχνίδια της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την Εκτροπή του Αχελώου (ΠΑΣΕ) καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Λάρισας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), καλώντας την αγροτιά και τους εργαζόμενους της περιοχής σε αγωνιστική δράση. Στην ανακοίνωση της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΥ αναφέρονται τ' ακόλουθα:

«Τελικά η ΠΑΣΕ έχει μετεξελιχθεί σε μια ελίτ παραγόντων του δικομματισμού στη Θεσσαλία ξεκομμένη από το ζωντανό αγροτικό και εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και γι' αυτό ξένη και αντίθετη με τις διαθέσεις και τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Αυτό επιβεβαίωσαν στη συνεδρίαση της ΠΑΣΕ τη Δευτέρα 29 Ιούνη οι διάφοροι παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπούν φορείς της Θεσσαλίας.

Αντί να συζητήσουν την οργάνωση ενός μαζικού δυναμικού λαϊκού κινήματος της Θεσσαλίας για τη διεκδίκηση της ολοκλήρωσης των έργων εκτροπής αλλά και αξιοποίηση μέρους των νερών του Αχελώου, κατέφυγαν οι μεν της ΝΔ σε ύμνους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και οι δε του ΠΑΣΟΚ σε συστάσεις για τεχνικές λεπτομέρειες και μερεμέτια του έργου.

Σχεδόν 40 χρόνια τώρα που πρωτοεξαγγέλθηκε το έργο εκτροπής γίνονται βήματα χελώνας με εναλλασσόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γι' αυτό τα λόγια τα μεγάλα και οι διαπιστώσεις δεν έχουν πια καμιά αξία.

Η αξία βρίσκεται στην ικανότητα των φορέων να κινητοποιήσουν το λαό της Θεσσαλίας για να επιβάλει με τη δύναμη του κινήματος τόσο την εκτροπή και αξιοποίηση μέρους των νερών του Αχελώου όσο και τους όρους που θα διέπουν τη χρήση των νερών.

Γιατί εάν τα νερά του Αχελώου έρθουν ύστερα από κάποια χρόνια τότε θα έχει συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς που με ταχείς ρυθμούς προωθούν οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και πριν του ΠΑΣΟΚ γι' αυτό έχει σημασία η επίσπευση του έργου.

Παράλληλα, εάν τα νερά έρθουν και από αγαθό γίνουν εμπόρευμα, όπως "ευαγγελίζονται" η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τότε είναι δώρο άδωρο για τα λαϊκά στρώματα γιατί θα το πληρώσουν πανάκριβα είτε στους ιδιώτες που θα το εκμεταλλεύονται είτε στο δημόσιο που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Είναι φανερό πως το έργο εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δουλεύουν σε διάφορους φορείς της Θεσσαλίας.

Αυτά τα στελέχη οδηγούν τα πράγματα στις παραπάνω λύσεις που αναφέραμε.

Χρειάζεται να γίνει υπόθεση του εργατικού, αγροτικού και λαϊκού κινήματος της περιοχής για να αναγκαστούν οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν το έργο με τους όρους που συμφέρουν την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους και γενικότερα το λαό της περιοχής.

Ταυτόχρονα, ο λαός της περιοχής πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση των νομαρχών και δημάρχων, "γαλάζιων" και "πράσινων", που βάζουν πλάτη στους εκάστοτε κυβερνώντες για να ροκανίζουν το χρόνο και παράλληλα να περνάνε τα μέτρα μετατροπής του νερού σε ακριβό εμπόρευμα για τα λαϊκά στρώματα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση η ΠΑΣΥ καλεί σε συσπείρωση τους μικρομεσαίους αγρότες και τους εργαζόμενους, αναλαμβάνοντας διάφορες πρωτοβουλίες για την ισχυροποίηση και το συντονισμό του κινήματος για την εκτροπή και αξιοποίηση των νερών του άνω ρου του Αχελώου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ