Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ενώ οι ιρακινές πολιτικές δυνάμεις καλωσόριζαν την αναδίπλωση, εκτός πόλεων, των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων, η ιρακινή κυβέρνηση ενέκρινε τις συμφωνίες με την αμερικανική BP και την κινεζική CNPC για εκμετάλλευση του δεύτερου μεγαλύτερου πετρελαϊκού κοιτάσματος στον κόσμο (Ρουμάιλα), απορρίπτοντας ως «απογοητευτικές» τις προσφορές άλλων ξένων πολυεθνικών για άλλα ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας. Από την άλλη, στο Κιρκούκ, ο απολογισμός των νεκρών από τη βομβιστική επίθεση σε ανοιχτή αγορά έφθανε τους 40 και οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 90.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ο πρωθυπουργός της Κροατίας και ηγέτης της συντηρητικής Δημοκρατικής Ενωσης, Ιβο Σαναντέρ, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χτες ότι παραιτείται από τα καθήκοντά του (δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του).

ΠΡΑΓΑ.-- Βουλευτικές εκλογές για τις 9-10 Οκτώβρη προκήρυξε χτες ο Τσέχος Πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ τον περασμένο Μάρτη και στη συνέχεια το διορισμό προσωρινής κυβέρνησης από τον Γιαν Φίσερ.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Δάνειο ύψους 950 εκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να λάβει η Ζιμπάμπουε από την Κίνα, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας Μόργκαν Τζβανγκιράι, ο οποίος έχει δεχθεί έντονη κριτική από τους υποστηρικτές του Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε πως απέτυχε να λάβει περισσότερη στήριξη από την πρόσφατη περιοδεία του σε χώρες της Δύσης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τον έλεγχο της Γερουσίας αποσπούν οι Δημοκρατικοί καθώς μήνες μετά τις εκλογές και μετά από επανακαταμέτρηση των ψήφων και αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές η έδρα της Μινεσότα κατοχυρώθηκε στον υποψήφιο των Δημοκρατικών Αλ Φράνκεν. Με εξασφαλισμένη την έδρα του Φράνκεν και με δύο ανεξάρτητους που στηρίζουν τους Δημοκρατικούς, οι Δημοκρατικοί έχουν 60 έδρες, συνεπώς και τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ ελέγχουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ