Σάββατο 4 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Χαφιεδισμός με πρόσχημα τη διαφάνεια

Το μέγιστο που επιθυμούν τώρα στο ΠΑΣΟΚ είναι να αποδείξουν ότι, εκτός από το δικό τους κόμμα, Τσουκάτοι υπάρχουν και στη ΝΔ

Πατώντας πάνω στην ίδια τους τη διαφθορά, την ομολογημένη χρηματοδότησή τους από τα μονοπώλια, στελέχη του ΠΑΣΟΚ προπαγανδίζουν απαράδεκτες ρυθμίσεις στη λειτουργία των πολιτικών δυνάμεων. Οταν τα κόμματα, λένε, δέχονται και ιδιωτική οικονομική υποστήριξη, αυτή να γίνεται ονομαστικοποιημένα, μέσω τραπεζών, και να ελέγχεται από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους. Δηλαδή, προτείνουν να εξακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ να παίρνει το «μαύρο χρήμα» και τα εκατομμύρια της «Ζήμενς», μέσα «σε σακούλες», όπως λέει ο Πάγκαλος, αλλά όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν το ΚΚΕ από το υστέρημά τους, να το κάνουν παραδίδοντας όλα τα προσωπικά τους στοιχεία στις βάσεις δεδομένων των τραπεζών. Ενώ παράλληλα εισαγγελείς, και όποιοι άλλοι, θα ελέγχουν τους καταλόγους αυτούς με τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χτες στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, είπε χαρακτηριστικά: «(...) Δεν κοστίζει τίποτα το να πάρουμε σκληρά μέτρα για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος, ώστε οι πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών να είναι εμφανείς και όλες οι ιδιωτικές εισφορές ονομαστικές, μέσω τραπεζικών λογαριασμών». Ιδιος μεσίτης, στέλνει πελάτες στους τραπεζίτες, λες και έτσι αντιμετωπίζονται η διαπλοκή τους με το κεφάλαιο και οι «σακούλες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Κανάλι 1» και για το αν χρειάζεται αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα ή και από ιδιώτες, και με ποιους όρους, απάντησε: «Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση (...). Υπάρχουν δύο διαφορετικές λογικές, αν θέλετε. Η μία είναι που λέει ότι πρέπει να υπάρχει μόνο δημόσια χρηματοδότηση. Και η άλλη που λέει ότι μπορεί να υπάρχει και ιδιωτική χρηματοδότηση, αλλά με μία, βεβαίως, πολύ αυστηρή προϋπόθεση που είναι όλοι να ξέρουμε ποιος δίνει (...). Είμαστε ανοιχτοί σε μία συζήτηση, όπου το βασικό είναι, στο τέλος, να ξέρει ο πολίτης ακριβώς ποιος χρηματοδοτεί τα κόμματα με όνομα και με επίθετο και άρα να μπορεί να κρίνει τη φερεγγυότητα των προτάσεων ενός κόμματος, με βάση και πάνω σε τι στηρίζεται, είτε αυτό θα είναι εντελώς δημόσια χρηματοδότηση, είτε θα είναι χρηματοδότηση και από ιδιωτικούς πόρους, αλλά με τις αυστηρές προδιαγραφές που είπαμε πριν».

Παράλληλα, για να ξεφύγει από το σκόπελο Τσουκάτου - και την ομολογία του ότι προεκλογικά, το 1999, έφερε από την πολυεθνική ένα εκατομμύρια μάρκα στο κομματικό τους ταμείο - γενίκευσε το θέμα λέγοντας ότι οι Γερμανοί «έχουν μιλήσει για πολιτικό χρήμα στα δύο μεγάλα κόμματα και δεν μπορούμε να συρρικνώσουμε μία υπόθεση που τουλάχιστον σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπων αφορά 100 εκατομμύρια ευρώ στην ιστορία ενός εκατομμυρίου μάρκων, που είναι λιγότερο από 500.000 ευρώ»... Με δυο λόγια το μέγιστο που επιθυμούν στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι να αποτινάξουν την κηλίδα της ανοιχτής διαπλοκής και του χρηματισμού τους από τη «Ζήμενς», αλλά να αποδείξουν ότι «σακούλες» πήγαν και προς τη ΝΔ.

Για να μην ξεχνιόμαστε, στελέχη αυτού του κόμματος έστησαν, εδώ και δύο χρόνια, τη χοντρή προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ, προσπαθώντας να πείσουν ότι και το ΚΚΕ είναι «συστημικό κόμμα» και άρα μπορεί και αυτό να μοιάζει στο διαπλεκόμενο και χρηματιζόμενο ΠΑΣΟΚ.

Σε άλλες δηλώσεις του ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλέσουν στο κόμμα τους τότε υπεύθυνους του ταμείου του ΠΑΣΟΚ και και τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δώσουν εξηγήσεις για τις καταγγελίες. Είπε ότι «οι τότε υπεύθυνοι, είτε έχουν κάνει δηλώσεις οι ίδιοι, είτε έχουν ερωτηθεί και δεν έχει προκύψει κάτι». Ειδικά για τον Κ. Σημίτη είπε ότι «είχε τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό, όταν προέκυψε για πρώτη φορά».

Στο ραδιοσταθμό της ΝΕΤ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι «προσωπικά δε θα είχα αντίρρηση γι' αυτήν (σ.σ.: την αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση), εφόσον όμως μπορούμε με διακομματικούς θεσμούς, οι οποίοι υπερβαίνουν σκοπιμότητες οιουδήποτε κόμματος, να έχουμε έλεγχο στο πόσο διαφανής είναι η διαδικασία σε κάθε κόμμα και πόσο πραγματικά μπορεί να ελεγχθεί η κάθε χορηγία». Ζήτησε να υπάρχει «έλεγχος αποτελεσματικός, ο οποίος θα μπορεί να είναι προσβάσιμος στα άλλα κόμματα, σε φορείς ανεξάρτητους και στους πολίτες». Ερωτώμενη δε για την ομολογία Τσουκάτου, παρατήρησε ότι «τόσο και στο δικό μου κόμμα και σε άλλα πολιτικά κόμματα, όπως, π.χ., η ιστορία της ΜΑΥΟ με τη ΝΔ, κλπ., υπήρχαν και υπάρχουν διαδικασίες που δεν ελέγχονται».

Τέλος, ο βουλευτής επίσης του ΠΑΣΟΚ Χρ. Αηδόνης προέβλεψε στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ότι η αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση «δε θα τηρηθεί στην πραγματικότητα και νομίζω ότι χρειάζονται άλλες πολιτικές (...). Χρειάζεται να πάμε σε πολιτικές οι οποίες θα είναι απόλυτα διαφανείς (...)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ