Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΓΙΑΣ
Απαίτησαν αγωνιστικά το δίκιο τους

Μαζική κινητοποίηση την Κυριακή, με κάθοδο των τρακτέρ και αποκλεισμό του δρόμου Λάρισας - Αγιόκαμπου

Από την κινητοποίηση των αγροτών στην Αγιά
Από την κινητοποίηση των αγροτών στην Αγιά
Μια από τις δυναμικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν, την περασμένη Κυριακή, οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς, διεκδικώντας άμεσα λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε μεγάλη αγροτική σύσκεψη στην Αγιά, που κάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) την περασμένη Παρασκευή.

Οι αγρότες της επαρχίας συμμετείχαν με τα τρακτέρ τους στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της Αγιάς και στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου Λάρισας - Αγιόκαμπου. Απαίτησαν, μεταξύ των άλλων, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τους μηλοπαραγωγούς που έχουν απούλητη την παραγωγή τους και την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που αφορούν στους αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από το χαλάζι και την ακαρπία. Και διεμήνυσαν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να επιμείνουν στον αγώνα τους και να τον δυναμώσουν κόντρα στη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ, που δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους και επιχειρούν να τους κοροϊδέψουν με αόριστες υποσχέσεις.

Η μαζικότητα της κινητοποίησης και η συμπαράσταση πλήθους φορέων στο δίκαιο αγώνα των αγροτών έδωσε αποστομωτική απάντηση στους προκλητικούς ισχυρισμούς του διοικητή του ΕΛΓΑ Γ. Κατσαρού, σύμφωνα με τους οποίους «οι διαμαρτυρίες της ΕΟΑΣΝΛ και ο τυχόν αποκλεισμός της οδού Αγιάς - Αγιόκαμπου είναι τελείως αδικαιολόγητος ως προς τις αιτιάσεις του κατά του ΕΛΓΑ»! Να σημειωθεί ότι η περσινή ακαρπία, οι αδιάθετες ποσότητες μήλων στα ψυγεία, οι χαμηλές τιμές, το υψηλό κόστος παραγωγής, η χαλαζόπτωση που έπληξε τον περασμένο Μάη την περιοχή, έχουν φέρει σε δραματική οικονομική κατάσταση τους μικρομεσαίους αγρότες της επαρχίας, που ήδη δεινοπαθούσαν εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Τα αιτήματα των αγροτών της επαρχίας Αγιάς είναι:

-- Να φτάσουν επιτέλους τα πορίσματα από τις εκτιμήσεις για την ακαρπία και να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους παραγωγούς.

-- Να γίνει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη χαλαζόπτωση και να αποζημιωθεί όχι μόνον η παραγωγή, αλλά και το φυτικό κεφάλαιο στις περιοχές που έχει υποστεί μεγάλες έως και ανεπανόρθωτες ζημιές.

-- Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τους μηλοπαραγωγούς που δεν κατάφεραν να διαθέσουν την παραγωγή τους.

-- Εκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση των μηλοπαραγωγών της επαρχίας Αγιάς, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους φροντίδες που χρειάζονται τα δέντρα και να καλύψουν τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις. Πάγωμα των δανείων για τρία χρόνια. Παροχή άτοκου δανείου τριετούς διάρκειας.

-- Να αλλάξει επιτέλους ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να δίνεται αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και να συμπεριληφθούν όλα τα ζημιογόνα αίτια που οφείλονται σε φυσικά και καιρικά φαινόμενα, όπως η ακαρπία - καρπόπτωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ (2017-09-06 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στην Αθήνα για πλήρεις αποζημιώσεις (2017-09-05 00:00:00.0)
Συσκέψεις για τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα (2017-09-01 00:00:00.0)
Μήνυμα συνέχισης του αγώνα! (2009-08-08 00:00:00.0)
Ζητούν άμεσα μέτρα και ικανοποίηση αιτημάτων (2007-08-11 00:00:00.0)
Ανικανοποίητα τα αιτήματα (2001-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ