Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Κλιμάκωση της επίθεσης σε όλα τα μέτωπα

Η «ατζέντα» των αντιλαϊκών οργάνων διαμορφώνει τις προτεραιότητες της σουηδικής Προεδρίας

Η σκυτάλη για συνέχιση και κλιμάκωση της πολύπλευρης και ολομέτωπης επίθεσης σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης, περνά στα χέρια της σουηδικής Προεδρίας, η οποία θα ασκήσει τα καθήκοντά της το β' εξάμηνο του 2009. Οπως προκύπτει και από την ημερήσια διάταξη των συνόδων Γιουρογκούπ και Εκοφίν, - οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες - μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, είναι και η παρουσίαση του προγράμματος εργασιών της σουηδικής Προεδρίας.

Στις προτεραιότητες, που θα απασχολήσουν την ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, περιλαμβάνονται οι ακόλουθες κατευθύνσεις.

  • αντιμετώπιση των προκλήσεων στην αγορά εργασίας
  • ανανέωση της στρατηγικής της Λισαβόνας μετά το 2010
  • εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών
  • βελτίωση του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών αγορών
  • προώθηση των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή.

Με άλλα λόγια, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων τίθενται η συνέχιση των ανατροπών στην αγορά εργασίας, η λήψη αντιλαϊκών δημοσιονομικών μέτρων, για την επαναφορά του ελλείμματος στα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ, το οποίο αυξήθηκε λόγω των εκτεταμένων πακέτων στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και οι νέοι στόχοι αναβάθμισης της περιβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας, για ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, καθώς ο πρώτος κύκλος ολοκληρώνεται το 2010. Σε στόχευση μπαίνουν και οι δαπάνες συντάξεων, υγείας και περίθαλψης, καθώς στο κεφάλαιο με τίτλο «μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι» που θα απασχολήσει το Εκοφίν, αναφέρεται ότι «θα συζητηθεί το θέμα των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων σε σχέση με την προοπτική αύξησης των δαπανών στο μέλλον, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού». Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβερνήσεις και οι φορείς του κεφαλαίου, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, εντείνουν την επίθεσή τους, αποσκοπώντας στη μεταφορά των συνεπειών της, στα λαϊκά στρώματα, ενώ παράλληλα επιταχύνουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε όλους τους τομείς.

Η ελληνική κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου προσέρχεται στις εργασίες με τα νέα αντιδραστικά μέτρα υπό μάλης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούνη, με πρόσχημα τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Μέτρα που ανακοινώθηκαν σε δύο δόσεις. Με την πρώτη αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι σε καύσιμα, κινητά και καρτοκινητά τηλέφωνα (αύξηση τελών), ενώ επιβάλλεται εισφορά σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και σκάφη αναψυχής. Με το δεύτερο, και πιο σαρωτικό κύμα των μέτρων, προωθούνται παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις (επιμήκυνση του εργάσιμου βίου, ελαστικές μορφές απασχόλησης σε περιοχές με μεγάλη ανεργία), στο ασφαλιστικό σύστημα («σπάσιμο» του ΙΚΑ σε δύο Ταμεία, επανεξέταση βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αναπηρικών συντάξεων κλπ), στο μισθολόγιο των δημοσιών υπαλλήλων, στις δαπάνες υγείας, ενώ προβλέπεται επίσης το άνοιγμα της αγοράς, ορισμένων επαγγελμάτων, για την άσκηση των οποίων απαιτείται η έκδοση άδειας.

Το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων δεν προβλέπεται να συζητηθεί σήμερα στο Εκοφίν, αλλά στις 24 Οκτώβρη, οπότε και η κοινοτική γραφειοκρατία θα αποφανθεί για την επάρκεια των ελληνικών μέτρων, στην κατεύθυνση της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στις αγορές... Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, φέρουν τον Γ. Παπαθανασίου να ζητά από το Εκοφίν, παράταση του χρονικού περιθωρίου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, για το 2011, αντί του 2010 που είχε συμφωνηθεί αρχικά με τους Κοινοτικούς αξιωματούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ