Σάββατο 11 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αποφασιστικότητα για τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Σοβαρότητα και υπευθυνότητα ονομάζει ο πρωθυπουργός την ικανοποίηση των αξιώσεων του μεγάλου κεφαλαίου

Ως δύναμη «ευθύνης» - στην εξυπηρέτηση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων της άρχουσας τάξης - αποφασισμένη να προωθήσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και επιλογές που πλήττουν τα λαϊκά συμφέροντα, εμφάνισε την κυβέρνηση της ΝΔ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις που έκανε χθες, με αφορμή την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις, και προκειμένου να κερδίσει την ανοχή των λαϊκών στρωμάτων στην εφαρμογή μιας άκρως αντιδραστικής πολιτικής, επικαλέστηκε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη διεθνή και την ελληνική οικονομία. Κατά τον πρωθυπουργό: «Εδώ και έναν περίπου χρόνο, ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται στη δίνη μιας σφοδρής οικονομικής κρίσης, που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει η παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 80 χρόνια. Μια κρίση που έχει πλήξει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες». Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η ελληνική οικονομία δέχεται και αυτή «σοβαρές πιέσεις» - από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης - οι οποίες προστίθενται «σε χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες, σε στρεβλώσεις και προβλήματα που έχουν τις ρίζες τους στο χθες». Χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος σαν το μεγαλύτερο βάρος που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και ως απόδειξη ανέφερε ότι φέτος για την αποπληρωμή των τόκων θα καταβληθούν 12 δισ. ευρώ.

Κατά τον Κ. Καραμανλή, «το 2009 είναι χρονιά δύσκολη για όλους. Για την Ευρώπη και την Ελλάδα», αν και πρόσθεσε ότι η χώρα μας επιδεικνύει καλύτερες αντοχές.

Αυτό βέβαια, κατά τον ίδιο, «δεν επιτρέπει εφησυχασμό, αλλά, αντίθετα, επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και υπαγορεύει - τώρα περισσότερο από ποτέ - σοβαρότητα και υπευθυνότητα». Τεχνηέντως συνέδεσε την οικονομική κρίση, με «τα διαρθρωτικά προβλήματα που βαρύνουν την ελληνική οικονομία». Τεχνηέντως, συνέδεσε, επίσης, την οικονομική κρίση, με την αναγκαιότητα εφαρμογής μιας βαθιά αντιδραστικής και επιθετικής, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Την οποία έντυσε με φράσεις, όπως «ακολουθούμε το δρόμο που θα υποδεικνύει το συμφέρον της χώρας. Το δρόμο που διασφαλίζει την αξιοπιστία της οικονομίας». Ο δρόμος για την κόλαση είναι πάντα στρωμένος με καλές προθέσεις...

Στη συνέχεια των δηλώσεών του, αναφέρθηκε στις «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας, η εφαρμογή των οποίων, όπως είπε, αποβλέπει στον έλεγχο των κρατικών δαπανών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας...

Σαν τέτοια μέτρα ανέφερε την αντιμετώπιση των αγκυλώσεων που δεσμεύουν την αγορά, τις περικοπές στις δαπάνες φαρμάκων και άλλων υλικών στο χώρο της Υγείας, την κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, τη δημιουργία μίας αρχής για την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο - που προβλέπει δραστικές περικοπές μισθών - την απελευθέρωση μίας σειράς επαγγελμάτων.

Ως μνημείο υποκρισίας μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι αναφορές του στην ...αναγκαιότητα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε, όπως «είμαστε αποφασισμένοι σ' αυτό το μέτωπο να πετύχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα», καθώς και ότι «η φοροδιαφυγή είναι ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά, είναι ζήτημα, σε τελική ανάλυση, κοινωνικής δικαιοσύνης»! Η αλήθεια είναι ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν ως άλλοθι την ...ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, προκειμένου κάθε φορά να δικαιολογήσουν τα αντιδραστικά μέτρα που προωθούν κατά των εργαζομένων. Και ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του επιβεβαίωσε την πάγια αυτή πρακτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ