Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν το ξεπούλημα
  • Συγκροτείται Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ
  • Συγκέντρωση σήμερα το πρωί, στις 9, έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ. Σύσκεψη φορέων το απόγευμα

Κοινή πρωτοβουλία για την οργάνωση του Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, για ένα δημόσιο φορέα ύδρευσης με συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αναλαμβάνουν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) και η Δημοτική Παράταξη «Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ». Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, στις 9 το πρωί, οργανώνουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ, στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου και στις 7 το απόγευμα συγκαλούν σύσκεψη εργατικών σωματείων, αγωνιστικών δημοτικών κινήσεων από όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης και άλλων φορέων, με σκοπό τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

«Οι εργαζόμενοι, ο λαός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής θα πληρώσει πανάκριβα μια ακόμα ιδιωτικοποίηση με νερό ακριβότερο και χειρότερης ποιότητας, καθώς το κριτήριο διαχείρισής τους δε θα είναι (όπως δεν ήταν και μέχρι σήμερα υπό το καθεστώς του κράτους - υπηρέτη των μονοπωλίων) η κοινωνική ανάγκη ύδρευσης, αλλά το τι ποσά θα εγγράφουν οι ιδιώτες σαν κέρδος στους ισολογισμούς από το νερό - εμπόρευμα. Οι δικαιολογίες ότι το 51% θα παραμείνει στο κράτος πέφτουν στο κενό, γιατί κανείς δεν βάζει τα κεφάλαιά του, αν δεν εξασφαλίσει ότι θα έχει τον έλεγχο», σημειώνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Καλούν τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, καθώς, όπως σημειώνουν: «Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ θα είναι τα πρώτα θύματα αυτής της απόφασης, καθώς εδώ και καιρό τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματά τους θυσιάζονται στο βωμό της προγραμματισμένης ιδιωτικοποίησης. Οι επιπτώσεις, όμως, θα βαρύνουν κάθε εργαζόμενο, όλο το λαό, με ακόμη πιο ακριβό και χειρότερης ποιότητας νερό».

Στο πλαίσιο της παραπάνω λογικής, η ΝΑΣ χθες το μεσημέρι κατέθεσε σχετικό ψήφισμα στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και ζήτησε να γίνει συζήτηση. Καμία, όμως, από τις παρατάξεις που παραβρίσκονταν στη συνεδρίαση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση της ΝΑΣ.

ΚΟΘ του ΚΚΕ

Η απόφαση παραχώρησης του 23% των μετοχών σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή μέσω διεθνούς διαγωνισμού επιταχύνει τις εξελίξεις και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της ΕΥΑΘ. Αυτό σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό της πόλης, τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς, να αντιδράσουν στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνεται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι «το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να γίνεται εμπόρευμα. Η παροχή του στο λαό πρέπει να γίνεται σε χαμηλές τιμές και να διασφαλίζεται η ποιότητά του. Η μόνη λύση είναι να αποτελέσει η ΕΥΑΘ λαϊκή περιουσία στο πλαίσιο ενός ενιαίου, δημόσιου οργανισμού διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας. Για μια τέτοια λαϊκή οικονομία και εξουσία, μάχεται το ΚΚΕ».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουν τον αγώνα τους, μέσα από τα σωματεία, με επιτροπές αγώνα, μαζί με το ταξικό κίνημα και να διεκδικήσουν φτηνό και υψηλής ποιότητας νερό για την πόλη. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ, να επανέλθει 100% κάτω από δημόσιο έλεγχο και να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας στη χώρα για τους υδάτινους πόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ