Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
Βγάζουν ξανά τα τρακτέρ

Βγάζουν ξανά από αύριο τα τρακτέρ τους στο δρόμο οι αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές που τους προσφέρουν οι βιομήχανοι για το συμπύρηνο ροδάκινο, ενώ τα κονσερβοποιεία αρνούνται να παραλάβουν όλη την παραγωγή. Οι παραγωγοί των δύο νομών που πραγματοποίησαν σύσκεψη στο Μακροχώρι Ημαθίας αποφάσισαν από την Πέμπτη να σταματήσουν τις παραλαβές ροδακίνων και να αποκλείσουν κομβικά σημεία στους δύο νομούς.

Οι αγρότες είναι εξοργισμένοι γιατί οι βιομηχανίες μεταποίησης προσφέρουν μόνο 15-16 λεπτά το κιλό για το συμπύρηνο και δεν παραλαμβάνουν παρά μόνο τη μισή ποσότητα της φετινής παραγωγής.

Στη σύσκεψη στο Μακροχώρι οι ροδακινοπαραγωγοί εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την αγωνία τους για το μέλλον και ζήτησαν τη διασφάλιση της τιμής πώλησης, προσθέτοντας ότι κάποιες βιομηχανίες δεν τους έχουν πληρώσει ακόμη τις περσινές ποσότητες. Οσον αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ζήτησαν συγκεκριμένες εγγυήσεις για το χρόνο και τον τρόπο εκτίμησής τους, καθώς και για τα ποσά. Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν την απώλεια του αγροτικού εισοδήματος σε μεγάλο βαθμό και την καταστροφή της παραγωγικής χρονιάς. Εκπρόσωποι των αγροτών επαναλάμβαναν ότι στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φάνηκε ότι δεν υπήρχε καν διάθεση από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου να δοθεί ικανοποιητική λύση.

Τη σύσκεψη παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, της ΠΑΣΥ και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, οι οποίοι δήλωναν ότι οι ροδακινοπαραγωγοί θα πρέπει άμεσα να διεκδικήσουν:

  • Αμεση εξόφληση της παραγωγής ροδάκινων της περσινής χρονιάς 2008 από τους κονσερβοποιούς με ευθύνη και έλεγχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Αμεση προώθηση της περσινής παραγωγής κομπόστας με επισιτιστική βοήθεια (Νοσοκομεία, Στρατός, Ιδρύματα, Σχολεία, Κατασκηνώσεις κλπ.) με ταυτόχρονη δέσμευση της κυβέρνησης και των κονσερβοβιομηχάνων σε τέτοιες κατώτερες τιμές των προϊόντων ώστε να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα εισόδημα στον παραγωγό.
  • Συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης από σήμερα και όχι με τη λήξη της παραγωγής για απορρόφηση του συνόλου της αναμενόμενης παραγωγής.
  • Αμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες από χαλάζι, μειωμένη παραγωγή, χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις. Σταθερή επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλύπτεται η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο σε όλες τις ζημιές και στο 100%.
  • Ελεγχος της απαράδεκτης «ψαλίδας τιμών» ανάμεσα σε παραγωγό - καταναλωτή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ