Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Συμφωνίες για νέες διασυνδέσεις

Συμφωνία για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό και σχεδιασμοί σύνδεσης με Ουγγαρία και Ρουμανία

Εντείνεται το οικονομικό και γεωπολιτικό παιχνίδι των αγωγών φυσικού αερίου με τις χτεσινές συμφωνίες σε Σόφια και Βουκουρέστι, τόσο για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, όσο και για την προοπτική ενοποίησης των αγωγών που θα συνδέουν διαδοχικά την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Στη βάση αυτή θα είναι δυνατή η τροφοδοσία αυτών των χωρών τόσο με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα έρχεται στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, όσο και από αρκετές άλλες χώρες που θα φέρνουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ελλάδα. Οι προοπτικές κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες που θα μπουν σε αυτό το παιχνίδι είναι σημαντικές, όπως και για το «στρατηγικό επενδυτή» που θα βάλει «χέρι» στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Η ΔΕΠΑ, η ιταλική ενεργειακή εταιρεία EDISON και η κρατική «Bulgarian Energy Holding» (ΒΕΗ) επικύρωσαν με «μνημόνιο κατανόησης» τη συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου διπλής ροής (IGB) που θα συνδέει την Κομοτηνή με την πόλη Στάρα Ζαγκόρα. Ηδη κατατέθηκε αίτηση χρηματοδότησης προς την ΕΕ, η οποία αναμένεται να διαθέσει τα 45 από τα 120 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα κοστίσει ο αγωγός.

Στη Σόφια υπογράφτηκε ακόμη μία συμφωνία, ανάμεσα στη ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) και την «Bulgarian Energy Holding», έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εθνικό σύστημα της Ελλάδας για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και επιπρόσθετα να μπορεί να διοχετευτεί στη Βουλγαρία αέριο από το Σταθμό της Ρεβυθούσας. Η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα παροχής έως 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα από τη μία να ανάγεται η Ελλάδα σε προμηθεύτρια χώρα της Βουλγαρίας και από την άλλη να ενισχύεται ο εμπορικός ρόλος της Ρεβυθούσας.

Παράλληλα, μετά τη συνάντηση που είχε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με τον υπουργό Οικονομίας της Ρουμανίας Α. Βιντεάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική πλευρά προώθησε και ελληνικές ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις στη Ρουμανία, προέκυψε η συμφωνία για τη δημιουργία, επί της ουσίας, ενός νέου αγωγού που θα ξεκινά από την Ελλάδα, θα διασχίζει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για να καταλήξει στην Ουγγαρία. Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε: «Αυτό που συμφωνήσαμε για το φυσικό αέριο είναι το εξής: Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τους αγωγούς Ελλάδας - Βουλγαρίας, Βουλγαρίας - Ρουμανίας και Ρουμανίας - Ουγγαρίας σαν ένα ενιαίο σύνολο, σαν ένα ενιαίο αγωγό». Πρόσθεσε ότι οι τρεις επιμέρους αγωγοί χρηματοδοτούνται όλοι από την ΕΕ και ότι ενισχύεται η γεωστρατηγική θέση των τεσσάρων χωρών και ανοίγονται νέες δυνατότητες στον τομέα του φυσικού αερίου. Προς το παρόν υπάρχει η καταρχήν συμφωνία με τη Ρουμανία και σύντομα θα συναντηθούν οι τέσσερις χώρες για την προώθηση του σχεδίου. Ο σταθμός της Ρεβυθούσας από τη μία και οι αποθηκευτικοί χώροι της Ρουμανίας από την άλλη θα ενισχύσουν την τροφοδοσία των αγωγών αυτών.

Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 160 χιλιομέτρων και ο χρόνος κατασκευής προβλέπεται σε 2-3 χρόνια. Η αρχική δυναμικότητά του θα κυμανθεί μεταξύ 3- 5 δισ. κ.μ. ετησίως με πιθανότητα επέκτασής της. Θα συσταθούν δύο εταιρείες. Η μία θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία. Θα συμμετέχουν ισομερώς η «Ποσειδών» (ΔΕΠΑ - EDISON) και η ΒΕΗ. Η δεύτερη εταιρεία θα αναλάβει την εκμετάλλευση. Το ποσοστό της ΔΕΠΑ στον αγωγό θα περάσει προοπτικά στη ΔΕΣΦΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Σόφια υπό τις... ευλογίες των ΗΠΑ (2015-12-10 00:00:00.0)
Τι σχεδιάζει η «Gazprom» στην Ελλάδα; (2013-04-04 00:00:00.0)
Σύνθετη και επικίνδυνη διαπλοκή (2011-03-26 00:00:00.0)
Νέοι «αγωγοί» κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο (2009-07-26 00:00:00.0)
Σταμάτησε η ροή και στην Ελλάδα (2009-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ