Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν την κρίση

Μελέτη του ΙΟΒΕ σε 587 μεγάλες επιχειρήσεις

Τον εκβιασμό των απολύσεων κραδαίνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, προκειμένου να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν παθητικά τα διάφορα αντεργατικά σενάρια, που είτε έχουν ήδη επιβάλει, είτε σχεδιάζουν να θέσουν σε εφαρμογή, σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι η οικονομική κρίση θίγει τις επιχειρήσεις τους. Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) του ΣΕΒ, που παρουσίασε χτες ο Γ. Στουρνάρας, άλλοτε σύμβουλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και νυν επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 587 μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 90.000 εργαζόμενους, το 77% των επιχειρήσεων διατυπώνουν αρνητικές εκτιμήσεις για τη μέχρι στιγμής επίδραση της κρίσης, ενώ το 85% κρίνει ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει, προβλέποντας περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών το επόμενο 12μηνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων, το επόμενο δωδεκάμηνο αναμένεται να υπάρχει, κατά μέσο όρο, μείωση εσόδων κατά 5%, λόγω των μειωμένων πωλήσεων. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη, αναμένεται ότι θα μειωθούν, κατά μέσο όρο, 13% και ειδικότερα: στη Βιομηχανία -7,7%, στις Υπηρεσίες -33,5%, στο Λιανικό Εμπόριο -17% και στις Κατασκευές -23,8%.

Την ίδια στιγμή, δυσμενέστερες εκτιμήσεις διατυπώνουν οι επιχειρήσεις στους κλάδους του αυτοκινήτου, ενώ ανθεκτικότερες στην κρίση εμφανίζονται οι επιχειρήσεις στους κλάδους της Ιδιωτικής Υγείας και της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά τους τρόπους που οι μεγαλοεπιχειρηματίες σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν την κρίση, το μόνο που σκέφτονται είναι ο τρόπος διατήρησης των κερδών τους. Ετσι, το 93% δηλώνουν ότι θα αντιδράσουν με περικοπές στο κόστος λειτουργίας. Ακολουθεί ο περιορισμός των περιθωρίων κέρδους με 86%, η μείωση τιμών με 73% και η μείωση παραγωγής / δραστηριότητας με 67%.

Οπως δηλώνουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, «περιστολή του κόστους επιτυγχάνεται κυρίως μέσω στασιμότητας - συγκρατημένων αυξήσεων των τακτικών αποδοχών, αλλά και μείωσης του αριθμού απασχολουμένων», ενώ «σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι θέσεις ανειδίκευτης εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ