Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Στο τιμόνι της ενιαίας αντιλαϊκής στρατηγικής

Η ρήξη με το σύνολο της πολιτικής της ΕΕ γίνεται σήμερα ακόμη πιο επιτακτική, σημειώνει το ΚΚΕ, σε παρέμβασή του στην Ευρωβουλή

Η ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού λαϊκού κινήματος είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος στην πολιτική της ΕΕ
Η ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού λαϊκού κινήματος είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος στην πολιτική της ΕΕ
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Η επιβολή της Συνθήκης της Λισαβόνας, η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η λήψη μέτρων για τις κλιματικές αλλαγές θα είναι οι προτεραιότητες της σουηδικής Προεδρίας, που ξεκίνησε την πρώτη Ιούλη, σύμφωνα και με τις αναφορές του Σουηδού πρωθυπουργού Φρέντερικ Ρέινφελντ, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της χώρας του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οσον αφορά την οικονομική κρίση, η Σουηδία προτίθεται να στηρίξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε βάρος των εργαζομένων, προτείνοντας μεταξύ άλλων ένα καλύτερο εποπτικό σύστημα και δήθεν διακηρύξεις κατά της ανεργίας «δίνοντας έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας», με οδηγό τις αρχές της ευελφάλειας. Ο Σουηδός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η χώρα του θα διαδραματίσει ρόλο «έντιμου διαμεσολαβητή» στο Κυπριακό, «επιδιώκοντας λύση επωφελή και για τις δύο πλευρές».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, από την πλευρά του υπεραμύνθηκε της ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και της επίτευξης μιας ικανοποιητικής συμφωνίας στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, που κατ' αυτόν θα είναι τα κύρια ζητήματα για την ΕΕ το τρέχον εξάμηνο. Παράλληλα ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε για ακόμα μία φορά να ανανεωθεί η θητεία του σύμφωνα με τη Συνθήκη της Νίκαιας και όχι της Λισαβόνας, το συντομότερο δυνατό.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιώργος Τούσσας, με δήλωσή του σχετικά με το Πρόγραμμα της σουηδικής Προεδρίας, σημείωσε τα εξής:

«Οι προτεραιότητες της σουηδικής Προεδρίας σηματοδοτούν ακόμη μεγαλύτερη ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης της ΕΕ, με στόχο να διασφαλίσει τη συνέχιση της κερδοφορίας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, φορτώνοντας τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η σουηδική Προεδρία στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ επιδιώκει την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας. Στο επίκεντρο της αντεργατικής επίθεσης βρίσκεται η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η πλήρης κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και ασφάλισης, η ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Εκπαίδευσης.

Η "πράσινη οικονομία" σχεδιάζεται, ώστε με το πρόσχημα της "καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής", να ανοίξουν νέοι κερδοφόροι για το κεφάλαιο τομείς δράσης. Το "Πρόγραμμα της Στοκχόλμης" επιχειρεί - στο όνομα της αντιμετώπισης της "τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος" - να θωρακίσει ακόμη περισσότερο το αστικό πολιτικό σύστημα με ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις λαϊκές αντιδράσεις που γεννάει η καπιταλιστική κρίση, να εντείνουν τα απάνθρωπα και κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.

Με τη Στρατηγική για τη Βαλτική δρομολογεί τη μεγαλύτερη επεκτατικότητα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, επιδιώκοντας την ενίσχυση της θέσης τους στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Με προπέτασμα καπνού τις "εγγυήσεις" και ωμούς εκβιασμούς προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο των Ιρλανδών για να βάλουν σε εφαρμογή την αντιλαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας, το μετονομασμένο "ευρωσύνταγμα".

H ανασύνταξη και η ένταση της πάλης του ταξικού εργατικού κινήματος, η ρήξη με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, η ανατροπή του ίδιου του οικοδομήματός της, γίνεται σήμερα ακόμη πιο επιτακτική και αναγκαία για την αντιμετώπιση της αντεργατικής λαίλαπας του κεφαλαίου, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων, για λύσεις προς όφελος των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ