Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΕΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Εκρηξη 1,7 δισ. ευρώ το εξάμηνο

Αλματώδης αύξηση στις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές

Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίζουν να αυξάνουν οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, σαν αποτέλεσμα της κρίσης που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Τειρεσία», η αξία των ακάλυπτων επιταγών το α' εξάμηνο του χρόνου ανήλθε στα 1,6 δισ. ευρώ! Μόνο τον Ιούνη του 2009 έφτασαν τα 338,3 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι αυξημένο κατά 289,9% σε σχέση με τον Ιούνη του 2008. Αντίστοιχα, η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών τον Ιούνη ανήλθε στα 23,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 73,8% σε σχέση με τον Ιούνη του 2008. Στο δε πρώτο εξάμηνο του 2009, η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στα 117,2 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι επιταγές και συναλλαγματικές είναι μορφή χρήματος, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για την κάλυψη εμπορικών πράξεων, η καλπάζουσα αύξηση των μη καλυμμένων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών, φέρνει στην επιφάνεια και αποκαλύπτει το μέγεθος της οξύτατης δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι μικρές βιοτεχνίες κλπ.

Οι επιχειρήσεις αυτές, υφίστανται κατά κύριο λόγο τις συνέπειες των πολιτικών αφαίμαξης των μισθών και των συντάξεων, καθώς οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να περιορίζουν στο ελάχιστο τις καταναλωτικές τους δαπάνες, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των οικογενειακών προϋπολογισμών που πιέζονται ασφυκτικά από το γενικότερο πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών λιτότητας. Η επέκταση των πολυεθνικών στο χώρο της λιανικής αγοράς (πολυκαταστήματα) αποτελεί ένα δεύτερο μεγάλο βρόγχο που σφίγγει το λαιμό των μικρών επιχειρήσεων. Οι τελευταίες, χωρίς επαρκή κεφάλαια, δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τα πολυκαταστήματα, ούτε σε επίπεδο τιμών, εκπτώσεων και προσφορών, αλλά ούτε έχουν και τη διαπραγματευτική δύναμη των πολυεθνικών, στις συναλλαγές τους με τους προμηθευτές. Ενας τρίτος αρνητικός παράγοντας, είναι η μη επαρκής χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, καθώς το τελευταίο έχει επιβάλλει αυστηρούς όρους στις χορηγήσεις δανείων, τους οποίους δεν μπορούν να καλύψουν οι μικρές επιχειρήσεις. Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαχειρίζεται το όλο πρόβλημα σε προπαγανδιστικό επίπεδο, μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων στήριξης των μικρομεσαίων, τα οποία στην ουσία είναι προγράμματα που απευθύνονται σε σχετικά μεγάλες επιχειρήσεις, με μεγάλο κύκλο εργασιών και με κριτήριο την απασχόληση ως και 50 εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ