Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεγάλη γιορτή των ηθοποιών

Associated Press

Σε τέσσερις μεγάλους ηθοποιούς του 20ού αιώνα, τους Μάνο Κατράκη, Ελλη Λαμπέτη, Μελίνα Μερκούρη και Δημήτρη Χορν, αφιερώνεται η φετινή 7η «Ημέρα του Ηθοποιού», που διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Και φέτος η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη, με την ηθική και οικονομική συμπαράσταση του ΥΠΠΟ, του Δήμου Αθηναίων και του Φεστιβάλ Αθηνών. Το ΔΣ του ΣΕΗ αναβιώνει, με την «Ημέρα του Ηθοποιού», μια ετήσια εκδήλωση που η θεσμοθέτησή της απέβλεπε στην ευρύτερη γνωστοποίηση του πνευματικού και πολιτιστικού λειτουργήματος του ηθοποιού και στην τιμητική αναφορά ιδιαίτερα σημαντικών «απόντων» ηθοποιών και της ανεπανάληπτης προσφοράς τους, σε εποχές που η τεχνολογία δεν έδινε τη δυνατότητα καταγραφής της τέχνης τους, στερώντας τους τη «δάφνη» της αθανασίας. Ετσι, η αναβίωση της «Ημέρας του Ηθοποιού» μπορεί τους μεγάλους ηθοποιούς που έφυγαν, να τους «διαρκεί», ζωντανές ψυχές πάντα, όπως ήταν τότε που ζούσαν στη σκηνή, «εμπιστευμένοι» να φωτίζουν, να δίνουν πνοή και υπόσταση στα εφήμερα πλάσματα της ποιητικής ανάγκης, τα γεμάτα από αιώνια ουσία.

Στην εκδήλωση μετέχουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Καίτη Ιμπροχώρη, Χρήστος Καλαβρούζος, Αννα Μαυράκη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Βέρα Κρούσκα, Εύα Κοταμανίδου, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Γεωγλερής. Σκηνοθετική επιμέλεια: Σπύρος Ευαγγελάτος. Σκηνικά - διαμόρφωση χώρου - επιμέλεια κοστουμιών: Λαλούλα Χρυσικοπούλου. Ομιλητής: Κώστας Γεωργουσόπουλος. Τα 4 φιλμάκια - αφιερώματα επιμελούνται οι: Λεωνίδας Βαρδαρός, Τάκης Σακελλαρίου, Νίκος Ξυθάλης, Κώστας Σταματόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη: Κλεοπάτρα Ροντήρη. Οργάνωση παραγωγής: Ντίνα Δημητροπούλου.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν: Ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, και ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Λεωνίδας Βαρδαρός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ