Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ετοιμάζεται για χειμώνα

Το νέο ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ ανακοινώνεται κάτω από δυσμενείς οικονομικές συνθήκες από τον νέο καλλιτεχνικό του διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη. Αυτό επισημαίνεται στην παρουσίαση του χειμερινού του ρεπερτορίου, με το οποίο δίνεται έμφαση στο ελληνικό έργο.

Φέτος θεσμοθετούνται: Η Λαϊκή Σκηνή, στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών. Εναρκτήριο έργο της θα είναι το «Βασικά, με λεν Θανάση» του Γιώργου Αρμένη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους. Ακολουθεί το έργο του Νίκου Τσιφόρου «Τα παιδιά της πιάτσας» σε διασκευή Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Στην ίδια σκηνή της Μονής Λαζαριστών, η Νεανική Σκηνή θα παρουσιάσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.

Η Πειραματική Σκηνή (θα στεγάζεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών) δημιουργείται με στόχο να δοθεί βήμα στους νέους, σε όλα τα σχήματα και μεμονωμένους καλλιτέχνες. Εναρκτήριο έργο της θα είναι το έργο του Αλφρέ Ζαρύ «Ο Υμπυ βασιλιάς», σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Ακολουθεί «Η αποστολή στον πλανήτη Γη» του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Ενας από τους στόχους του ΚΘΒΕ είναι να συγχρονίσει το βήμα του με έναν καταξιωμένο πολιτιστικό θεσμό της πόλης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σ' αυτό το πλαίσιο, το ΚΘΒΕ θα τιμήσει έναν από τους κορυφαίους Ελληνες σκηνοθέτες, τον Μιχάλη Κακογιάννη, παρουσιάζοντας στο θέατρο της ΕΜΣ το έργο του «Το κορίτσι με τα μαύρα».

Στο δεύτερο μισό της θεατρικής περιόδου, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα ανέβει η διαβαλκανική παραλογή «Του νεκρού αδελφού», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τους Μάγια Μόργκεστερν, Μαργαρίτα Τζέπα και ηθοποιούς από Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Στο «Βασιλικό Θέατρο» θα ανέβει ως εναρκτήριο το έργο του Δ. Βυζάντιου «Η Βαβυλωνία» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και μετά η σάτιρα του Ντάριο Φο «Ισαβέλα, τρεις καραβέλες και ένας παραμυθάς» .

Στην Παιδική Σκηνή θα επαναληφθεί, στην έναρξη της περιόδου, «Ο ερωτευμένος πειρατής», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Ακολουθεί «Ο σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου.

Το Χοροθέατρο θα παρουσιάσει το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη.

Οι δραστηριότητες του ΚΘΒΕ σε σχολεία, νοσοκομεία και χώρους κοινής ωφέλειας θα συνεχιστούν. Θα επιδιωχθεί επίσης η συνεργασία με τα ΔΗΠΕΘΕ στη Βόρεια Ελλάδα και η ισχυρή παραστασιακή παρουσία του ΚΘΒΕ στην επικράτεια και την Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ