Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΙΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Συνεχίζεται το κυνηγητό κατά των μεταναστών

Σε συνθήκες σαν κι αυτές, οι μετανάστες στοιβάζονταν στο παλιό Εφετείο. Η «εκκαθάριση» του χώρου απ' την Αστυνομία συνδέεται με τη συνολική πολιτική κατά των μεταναστών
Σε συνθήκες σαν κι αυτές, οι μετανάστες στοιβάζονταν στο παλιό Εφετείο. Η «εκκαθάριση» του χώρου απ' την Αστυνομία συνδέεται με τη συνολική πολιτική κατά των μεταναστών
Στο γενικότερο πλαίσιο των επιχειρήσεων - «σκούπα» και του ανελέητου κυνηγητού που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά των μεταναστών, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εντάσσεται και η χτεσινή εκκένωση του κτιρίου του παλιού Εφετείου Αθηνών στην οδό Σωκράτους και η προσαγωγή μεταναστών στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο κτίριο διέμεναν, κάτω από άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες, εκατοντάδες μετανάστες. Η Αστυνομία έστειλε «τελεσίγραφο», ζητώντας την άμεση εκκένωση του κτιρίου, μέχρι χτες. Ηδη από το βράδυ της Δευτέρας, το είχαν εγκαταλείψει σχεδόν όλοι, εκτός από έξι άτομα, υπήκοοι Νιγηρίας και Ρουμανίας, οι οποίοι όταν προσπάθησαν να φύγουν χτες, προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Ο χώρος του παλιού Εφετείου παρέμενε αποκλεισμένος μέχρι αργά χτες το βράδυ από αστυνομικές δυνάμεις.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου άσχετη με την κινητικότητα που παρουσιάζεται τις τελευταίες βδομάδες για την «επίλυση» του λεγόμενου μεταναστευτικού από την κυβέρνηση, ύστερα από τις επιταγές της ΕΕ. Για παράδειγμα, έχει ήδη μπει στα σκαριά η κατασκευή του πρώτου «στρατοπέδου» συγκέντρωσης μεταναστών στη Ριτσώνα με δυνατότητα κράτησης 2.000 μεταναστών σε πρώτη φάση. Αντίστοιχα και στον Ασπρόπυργο σε μια έκταση 80 στρεμμάτων προωθείται η κατασκευή και του δεύτερου «στρατοπέδου» μεταναστών.

Καθόλου άσχετη δεν είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης να «ξεμπερδέψει» με τους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, όπου παίζονται «χοντρές μπίζνες» εμπορευματοποίησης της γης και των κτιρίων. Αλλωστε, τέτοια παραδείγματα έχει ξαναζήσει το κέντρο της πόλης με τις περιοχές του Ψυρρή και του Γκάζι, όπου, αφού πρώτα διώχτηκαν οι μικροί επαγγελματίες, στη συνέχεια το κεφάλαιο επένδυσε μεγάλα «πακέτα» για να αναπτύξει εκεί κερδοφόρες επιχειρήσεις με κέντρα διασκέδασης, μπαρ κλπ.

Να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα, γύρω αλλά και μέσα στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών, είχαν εκδηλωθεί τρεις πυρκαγιές, λόγω των άθλιων συνθηκών, αφού οι μετανάστες ζούσαν ακόμη και μέσα σε σκουπίδια. Το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχαν γίνει συμπλοκές μεταναστών στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ