Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαμαρτύρονται οι εργολάβοι

Σε αναβρασμό βρίσκεται η πλειοψηφία των εργοληπτικών επιχειρήσεων, ενόψει της κατάρτισης του νομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση, στο γενικότερο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, προωθεί τη μονοπώληση του 90% των δημοσίων έργων από 5-10 ομίλους.

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων που έχουν ξεσηκώσει οι γνωστές προτάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις συγχωνεύσεις των τεχνικών εταιριών και την επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων, οι οποίες θα συμπυκνωθούν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποτελεί το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά την προχτεσινή γενική συνέλευση των μελών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών και ΕΠΕ (ΣΑΤΕ). Οπως τονίζεται στο ψήφισμα, «πραγματικός στόχος των προτάσεων δεν είναι η διακηρυσσόμενη με στόμφο ανάπτυξη του κλάδου, αλλά η ανάπτυξη μερικών εταιριών και η δημιουργία ελάχιστων ομίλων με εξωγενή (κυρίως) επιχειρηματικά συμφέροντα. Στο στόχο αυτό θυσιάζονται ενσυνειδήτως από την πολιτεία σωρηδόν όλες οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, υγιείς και μη, τη στιγμή μάλιστα που αναγνωρίζεται πανηγυρικά η ουσιαστική συμβολή τους στην επιτυχή απορρόφηση του δεύτερου ΚΠΣ. Για το λόγο αυτό τα προτεινόμενα μέτρα είναι κατ' επίφαση αναπτυξιακά».

Οι εργολήπτες του ΣΑΤΕ, κάνοντας κριτική στις προτάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ με βάση τους κανόνες της «ελεύθερης οικονομίας», δηλώνουν την αντίθεσή τους σ' αυτές επί της αρχής, επισημαίνοντας ότι η επανάκριση των επιχειρήσεων με τα κριτήρια αυτά: «Καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα αυτοδύναμης συνέχισης της επαγγελματικής δραστηριότητας. Υποχρεώνει σε καταναγκαστικές και άρα θνησιγενείς συγχωνεύσεις. Προωθεί τη δημιουργία πανίσχυρων ολιγοπωλίων και την ποδηγέτηση όλου του κλάδου σ' αυτά».

Αντίθετη με τη φιλοσοφία και με τις συγκεκριμένες βασικές προτάσεις του νομοσχεδίου είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), όπως αποδείχτηκε κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις τόσο του Διοικητικού της Συμβουλίου που έγινε στις 24 Οκτώβρη, όσο και της Αντιπροσωπείας της Οργάνωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με διασταυρωμένες πληροφορίες, έντονα προβληματίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης ένα σημαντικό ποσοστό ακόμη και των 55 μεγάλων εταιριών που απαρτίζουν τον ΣΤΕΗΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ