Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οι αντιπαραθέσεις στο προσκήνιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Το Ιράκ δεν αποτελεί πλέον απειλή για τη διεθνή κοινότητα και οι κυρώσεις ως εκ τούτου δεν είναι τόσο αναγκαίες», φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νούρι αλ Μάλικι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στη Νέα Υόρκη και έπειτα με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ) λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Μάλιστα, ο Μάλικι απηύθυνε έκκληση για άμβλυνση των κυρώσεων και επανέλαβε το αίτημα για μείωση των χρηματικών αποζημιώσεων που καταβάλλει το Ιράκ στο Κουβέιτ λόγω της εισβολής του 1990.

Μετά την έδρα του ΟΗΕ ο Μάλικι κατευθύνθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα για την πρώτη του συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα αφότου οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το εσωτερικό των πόλεων στο Ιράκ, στα τέλη Ιούνη, γεγονός που χαρακτηρίζεται ορόσημο από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003. Ο Μάλικι θα έχει συναντήσεις με όλους τους σημαντικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα - τον αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, και την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι.

Πολλά είναι τα επίμαχα ζητήματα στη συνάντηση των Ομπάμα και Μάλικι, ενώ βασικό ζητούμενο φέρεται να είναι ο επαναπροσδιορισμός των μεταξύ τους σχέσεων. Για τον Αμερικανό Πρόεδρο το βασικότερο ζήτημα είναι η ασφάλεια, καλώντας μάλιστα τον Μάλικι να προωθήσει την «εθνική συμφιλίωση». Η ξαφνική αναζωπύρωση των επιθέσεων «εξυπηρετεί» τις ΗΠΑ καθώς επιθυμούν τη διατήρηση επ' αόριστο ορισμένων κατοχικών δυνάμεων και τις τελευταίες μέρες αρκετά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Την ίδια ώρα υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η περιορισμένη ευχέρεια κινήσεων των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός από την άλλη αυτό που επιθυμεί είναι να προωθήσει τα θέματα οικονομικής συνεργασίας και στόχος του στην περιοδεία του στις ΗΠΑ είναι να πείσει Αμερικανούς επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στη χώρα του. Αντίθετα, δεν έχει καμία πρόθεση να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους παραμονής των Αμερικανών...

Τέλος, τουλάχιστον πέντε Ιρανοί προσκυνητές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 37 τραυματίστηκαν, χτες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των μικρών λεωφορείων στα οποία επέβαιναν οι σιίτες Ιρανοί κοντά στην Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ