Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Ανάγκη αντίστασης στην πολιτική υποβάθμισής τους

Οι υποσχέσεις τους υπουργείου Παιδείας περί «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, φαίνεται ότι αποτελούν μόνο βιτρίνα, αφού ακόμα και η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται φέτος αισθητά, παρά τα οξυμένα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Αποδεικνύεται έτσι, για άλλη μια φορά, ότι η μόνη ουσιαστική και ρεαλιστική λύση θα είναι η δημιουργία της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ομως, το ΚΣ της ΕΣΕΕ, που συνεδρίασε στις 25/10, μετά από συμφωνία των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ προχώρησε σε μια απόφαση που αναφέρει ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Αλλά, μπροστά στην έκδηλη αγανάκτηση των χιλιάδων σπουδαστών, αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε ένα «συμβολικό κλείσιμο» των ΤΕΙ στις 29 Νοέμβρη. Μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες η ΔΑΠ ΤΕΙ, όντας σε πλήρη σύμπνοια με την πολιτική του υπουργείου, καυχήθηκε ότι το ΚΣ της ΕΣΕΕ υιοθέτησε τις δικές της προτάσεις.

Απόφαση που «δεν απαντάει στα προβλήματα και στις αγωνίες των σπουδαστών» και «δίνει άλλοθι στην πολιτική του υπουργείου», καλώντας το να δεσμευτεί για όλα όσα έχει εξαγγείλει, χαρακτηρίζει την απόφαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας ΤΕΙ, σε ανακοίνωσή της.

Και εξηγεί ότι οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ υποστηρίζουν «τον αναχρονιστικό και αντιεπιστημονικό διαχωρισμό σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, την αξιολόγηση με βάση τα κριτήρια της αγοράς και των επιχειρήσεων, τη στροφή προς την κατάρτιση», ενώ «δε λένε κουβέντα για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, όπου τα ιδρύματα θα ψάχνουν να βρουν σπόνσορες ή θα χρηματοδοτούνται από τις επιχειρήσεις με τα ανάλογα ανταλλάγματα».

Στην ουσία, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ συμφωνούν με την πολιτική του Υπουργείου και «στο μόνο που διαφέρουν είναι στο ποιος θα παίξει καλύτερα το ρόλο του εκπροσώπου του Υπουργού», τονίζει η ΠΚΣ, που καταγγέλλει επίσης ότι οι δυο αυτές παρατάξεις από την αρχή της χρονιάς σαμποτάρουν τις Γενικές Συνελεύσεις στους συλλόγους ή απουσιάζουν από τα Διοικητικά Συμβούλια.

«Φτάνει πια στην κοροϊδία!», λέει η ΠΚΣ, καλώντας τους σπουδαστές να βάλουν φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ και να απομονώσουν τις ηγεσίες των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ «που με τη στάση τους ξεπουλάνε τους αγώνες μας, που οδηγούν τους σπουδαστές στο αδιέξοδο, που προσπαθούν να εκφυλίσουν το σπουδαστικό κίνημα».

Η ΠΚΣ προτάσσει τη μόνη ρεαλιστική λύση που είναι η δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς διαχωρισμούς σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και παλεύει για ολόπλευρη μόρφωση, για αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 15%, για δικαίωμα στην εργασία.

Η πρωτοπόρα παράταξη καλεί όλους τους σπουδαστές στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων τους για να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις κόντρα στην υποβάθμιση και την απάτη της ανωτατοποίησης, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους με πολύμορφες κινητοποιήσεις. Ηδη σ' αυτή την κατεύθυνση έχουν πάρει αποφάσεις η Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) ΤΕΙ Αθήνας και οι Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) Αθήνας, Πρέβεζας και Πάτρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να απολογηθούν στους σπουδαστές όσοι σαμποτάρουν το Πανσπουδαστικό Συνέδριο (2009-10-09 00:00:00.0)
«Κομπρεμί» εναντίον της ΠΚΣ (2008-04-04 00:00:00.0)
Στις 13 Απρίλη ψηφίζουμε για τις ανάγκες μας (2005-04-05 00:00:00.0)
Ανάγκη αλλαγής συσχετισμών (2001-03-18 00:00:00.0)
ΠΑΣΠ και ΔΑΠ χειροκροτητές ΝΑΤΟ και ΕΕ (1999-05-28 00:00:00.0)
Αυτοαναγορεύτηκαν "Κεντρικό Συμβούλιο" της ΕΣΕΕ! (1998-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ