Κυριακή 2 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ'οδόν: Στο Λιτόχωρο

Γενική άποψη του Λιτόχωρου
Γενική άποψη του Λιτόχωρου
Το Λιτόχωρο αποτελεί ένα παραθεριστικό κέντρο, 24 χλμ. νότια από την Κατερίνη και μία από τις πιο γραφικές κωμοπόλεις του νομού Πιερίας. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να το αποκαλούν «Πύλη των θεϊκών κατοικιών», καθώς είναι χτισμένο στις πλαγιές του Ολύμπου.

Η ιστορία του Λιτόχωρου, είναι μακραίωνη, συνεχής και αδιάσπαστη στο πέρασμα του χρόνου. Λέγεται ότι ιδρύθηκε από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης Πίμπλειας, λατρευτικού κέντρου των Πιμπλειάδων Μουσών, που υπαγόταν στην περίφημη πόλη του Δίου. Η μικρή πόλη ήταν χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ενιπέα και καταστράφηκε από τα νερά του ποταμού, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκατασταθούν στη σημερινή θέση του Λιτόχωρου, το οποίο είναι σκαρφαλωμένο στις υπώρειες του Ολύμπου. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, υπήρξε ορμητήριο των κλεφτών του Ολύμπου, καθώς και ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά κέντρα της περιοχής.

Το Λιτόχωρο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη θάλασσα με το βουνό. Η θέα από την κωμόπολη προς τις κορυφές του Ολύμπου είναι μαγευτική, ενώ στα παράλιά της βρίσκεται μεγάλος αριθμός τουριστικών εγκαταστάσεων και παραθεριστικών οικισμών, που συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο επισκεπτών, όλο το χρόνο. Η κωμόπολη είναι χτισμένη δίπλα στην κοιλάδα του Ενιπέα, με τα νερά του ποταμού που κατεβαίνουν από τον Ολυμπο να σχηματίζουν μικρές λίμνες και στη συνέχεια να χάνονται σε υπόγειες καταβόθρες, δημιουργώντας μία μαγευτική εικόνα. Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, οι μαινάδες σπάραξαν το μάγο μουσικό Ορφέα και έριξαν το κεφάλι του στο βάραθρο.

Τα αξιοθέατα

Πεζοπορία στον Ενιπέα
Πεζοπορία στον Ενιπέα
Το φυσικό κάλλος που περιβάλλει το Λιτόχωρο, με τις εναλλαγές της βλάστησης σε μια εξαίσια αισθητική αρμονία, το καθιστά ιδανικό τόπο για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου. Τα «Κατούνια» είναι το πάρκο του χωριού που καλωσορίζει τους επισκέπτες καθώς μπαίνουν στο Λιτόχωρο. Καταπράσινο, με πεύκα που φιλοξένησαν στους παχείς ίσκιους τους γενιές Λιτοχωριτών, με καθιστικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές, προσφέρεται για δροσερούς περιπάτους το καλοκαίρι. Στην «αγκαλιά» του πάρκου, βρίσκεται το πολιτιστικό κέντρο με χώρους εκδηλώσεων και αίθουσα μόνιμων εκθέσεων. Εκεί στεγάζεται και το Ναυτικό Μουσείο πλούσιο σε εκθέματα, όπως ναυτικά εργαλεία, λάβαρα, ομοιώματα πλοίων, φωτογραφίες κλπ. καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο. Ανηφορίζοντας κάποιος από τα τελευταία σπίτια του οικισμού, συναντά στο ψηλότερο σημείο του χωριού το γραφικό εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και, αφού δροσιστεί στη βρύση με το παγωμένο νερό από τον Ολυμπο, διασχίζει το πανέμορφο άλσος των Αγίων Αποστόλων για να φτάσει στο ομώνυμο ξωκλήσι. Το τέλος αυτής της πορείας είναι το ψηλότερο ξωκλήσι του Λιτόχωρου, ο Προφήτης Ηλίας, κτισμένος σε έναν λόφο. Από δω ο επισκέπτης έχει μια πανοραμική θέα του Λιτόχωρου και της ευρύτερης περιοχής: όλου του Πιερικού κάμπου μέχρι το Κάστρο του Πλαταμώνα. Μαγευτική θέα προσφέρει και το σημείο «Πριόνια» που βρίσκεται σε απόσταση 18 χλμ. από το Λιτόχωρο. Ομορφη περιοχή, δίπλα στον Ενιπέα, που σχηματίζει και μικρό καταρράκτη εκεί. Είναι το ψηλότερο σημείο που μπορούμε να φτάσουμε με το όχημά μας, να πιούμε καφέ στο αναψυκτήριο και να νιώσουμε κάτι από το βουνό των ...Θεών. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Λιτόχωρο βρίσκεται το αρχαίο Δίον, που αποτέλεσε το κέντρο της θρησκευτικής ζωής από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ. Είναι μια πόλη με τετράγωνο σχήμα, και από την ανατολική της πλευρά περνά ο αρχαίος ποταμός Βαφύρας. Στην αρχαία πόλη μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την αρχαία αγορά, το συγκρότημα των λουτρών, τη βίλα του Διονύσου, τα ιερά της Ισιδας, της Δήμητρας και του Ασκληπιού. Χαρακτηριστικό είναι και το ελληνιστικό θέατρο όπου κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου. Στο σύγχρονο οικισμό υπάρχει το αρχαιολογικό μουσείο, όπου φυλάσσονται τα ευρήματα των ανασκαφών. Ανάλογο χαρακτήρα μπορεί να έχει και η εκδρομή στο κάστρο Πλαταμώνα, που είναι κτισμένο σε λόφο και δεσπόζει στον Κάτω Ολυμπο. Αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα βυζαντινά μνημεία.

Οι παραλίες

Η πλατεία στο Λιτόχωρο
Η πλατεία στο Λιτόχωρο
Τα 30 χιλιόμετρα των ακτών με τα καταγάλανα νερά και τις αμμουδερές παραλίες, αποτελούν την κατ' εξοχήν έκφραση της αντίθεσης του Λιτοχωρίτικου τοπίου. Είναι δυνατόν κάποιος το πρωί να αγγίζει τον ουράνιο θόλο ανεβασμένος στο Μύτικα στα 2.917μ. και το απόγευμα να δροσίζεται στις παραλίες! Εδώ έγκειται η μοναδικότητα της περιοχής. Οι επισκέπτες μπορούν να αφεθούν στη γαλήνη και την καθαρότητα της παρολύμπιας θάλασσας, να χαρούν στις οργανωμένες πλαζ θαλάσσια σπορ και να ψαρέψουν στ' ανοικτά. Μετά το κολύμπι, στις γραφικές ψαροταβέρνες μπορεί ο καθένας να γευτεί το ολόφρεσκο ψάρι και τη ρετσίνα του Ολύμπου, όπως ξέρουν να τη φτιάχνουν οι Λιτοχωρίτες με μεράκι από το νέκταρ των θεών.

Η παραλία της «Πλάκας» διαθέτει οργανωμένα κάμπινγκ και επιπλωμένα διαμερίσματα, που προσφέρονται για οικογενειακές αλλά και ξένοιαστες διακοπές. Το βράδυ εδώ συγκεντρώνεται όλη η νεολαία της Πιερίας και διασκεδάζει. Η «Γρίτσα», με τη δική της ομορφιά, δίνει τη δυνατότητα για κοσμοπολίτικες διακοπές με τα πολυτελή ξενοδοχεία. Στον οικισμό των ψαράδων μπορεί να συναντήσει κάποιος τους πιο φανατικούς ψαροφαγάδες. Ο «Σταθμός» είναι η παραδοσιακή παραλία του Λιτόχωρου και καταφύγιο των παραθεριστών. Εδώ υπάρχει ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, από τον οποίο πήρε και το όνομα. Διαθέτει δημοτική πλαζ με εστιατόριο και αναψυκτήριο. Στην παραλία του «Βαρικού» τα οργανωμένα κάμπινγκ περιμένουν φιλόξενα τους εραστές της κατασκήνωσης. Η χρυσή αμμουδιά και η ρηχή, κατάλληλη για παιδιά, η θάλασσα του Βαρικού αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών.

Δίον, o αρχαιολογικός χώρος
Δίον, o αρχαιολογικός χώρος
Για τους λάτρεις του βουνού, εδώ στο Λιτόχωρο είναι η έδρα του Ορειβατικού Συλλόγου ΕΟΣ, μέλους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, και του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών ΣΕΟ Λιτόχωρου, που παρέχουν πληροφόρηση και κάθε συνδρομή για την ανάβαση στον Ολυμπο, όπως εξεύρεση οδηγών ή αγωγιατών για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν ζώα για την ανάβαση.


Πανοραμική φωτογραφία
Πανοραμική φωτογραφία

Στη σκιά του Ολύμπου
Στη σκιά του Ολύμπου

Η παραλία Πλάκα
Η παραλία Πλάκα

Το κάστρο του Πλαταμώνα
Το κάστρο του Πλαταμώνα

Μικρός καταρράκτης του Ενιπέα
Μικρός καταρράκτης του Ενιπέα

Επιμέλεια:
Ελένη ΑΡΓΥΡΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ