Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ
Αλλη μια σπίθα στη βραδυφλεγή βόμβα του Θριάσιου

Η φωτιά κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή του Ασπροπύργου έθεσε σε κίνδυνο το Θριάσιο

Eurokinissi

Η φωτιά κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή του Ασπροπύργου έθεσε σε κίνδυνο το Θριάσιο
«Στον αέρα» κινδύνευσε να τιναχτεί για άλλη μια φορά χτες το μεσημέρι το Θριάσιο Πεδίο των 100.000 κατοίκων, των 40.000 εργαζομένων και των 2.500 επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων δεξαμενές πετρελαίων, αποθήκες πυρομαχικών, κ.ά., όταν το περικύκλωσαν δύο πυρκαγιές που επεκτάθηκαν γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων. Το γεγονός αυτό - ανάλογο είχε σημειωθεί και πέρσι στις 16 του Ιούλη - αναδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επέτρεψαν τη συνύπαρξη μεγάλων και επικίνδυνων επιχειρήσεων δίπλα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα τα οποία θα αποτρέπουν Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης μετατρέποντας την περιοχή σε βραδυφλεγή βόμβα.

Θυμίζουμε ότι σε συνέδριο που διοργάνωσε πρόσφατα το Θριάσιο Νοσοκομείο με θέμα την υγιεινή και ασφάλεια και τη ρύπανση του περιβάλλοντος στην περιοχή καταγγέλθηκε ότι ουσιαστικά παραμένει στα χαρτιά το Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, που προβλέπεται από την περιβόητη «οδηγία Σεβέζο 2», ενώ παράλληλα η ελλιπής σε προσωπικό υπηρεσία πρόληψης της νομαρχίας αδυνατεί να προχωρήσει ακόμη και σε ασκήσεις ετοιμότητας. Επίσης ερωτηματικό υπάρχει στο κατά πόσον διαθέτουν επικαιροποιημένα τέτοια Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης όλες οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο Θριάσιο και εμπίπτουν στις προβλέψεις της προαναφερόμενης οδηγίας, αλλά και εάν οι γειτονικές επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν είναι ενήμερες και επαρκώς προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι δυο φωτιές εκδηλώθηκαν λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι. Η πρώτη ξεκίνησε από την περιοχή της Φυλής, κοντά στο γήπεδο του «Θρασύβουλου». Λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα προς το βουνό Μαύρη Ωρα και τα Α. Λιόσια. Οι φλόγες υπερκέρασαν την Αττική Οδό και προχώρησαν προς τη χωματερή, κυκλώνοντας εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων και ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Η δεύτερη φωτιά εκδηλώθηκε στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου και επεκτάθηκε γρήγορα. Εξαιτίας της πυρκαγιάς διακόπηκε για αρκετή ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό στο ρεύμα προς Ελευσίνα, στην περιφερειακή του Αιγάλεω και στο ρεύμα προς αεροδρόμιο στην τέταρτη έξοδο.

Τραυματίστηκαν πυροσβέστες

Συνολικά 126 πυροσβέστες με 42 οχήματα, τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, κατόρθωσαν στις 4.45 το απόγευμα να οριοθετήσουν το χώρο της πυρκαγιάς στις δύο περιοχές, ενώ η κατάσταση ελέγχθηκε μερικά στις 5.35 το απόγευμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της κατάσβεσης, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν όταν ανατράπηκε το όχημα στο οποίο επέβαιναν. Αναδεικνύονται έτσι οι ελλείψεις τουλάχιστον 3.500 πυροσβεστών, γεγονός που οδηγεί στην εντατικοποίηση της δουλειάς και στην εκδήλωση παρόμοιων περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.

Παράλληλα, στις 4.40 το απόγευμα εκδηλώθηκε άλλη φωτιά στον Αγ. Αθανάσιο, στο Δασκαλιό. Οι ισχυροί άνεμοι δυσκόλεψαν το έργο των 42 πυροσβεστών που έσπευσαν με 14 οχήματα στο σημείο. Στην περιοχή της Κακιάς Θάλασσας, υδροφόρο όχημα της Πυροσβεστικής αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο πυροσβέστες. Στον τόπο επενέβη και ένα αεροπλάνο. Η φωτιά ελέγχθηκε μερικώς στις 5.30 το απόγευμα.

Φωτιές σε Ζάκυνθο και Σάμο

Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί, στο μεταξύ, πυρκαγιά στις Βολίμες της Ζακύνθου, η οποία έκαιγε ξερά χόρτα. Στην περιοχή είχαν σπεύσει οχήματα της Πυροσβεστικής και ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κλιμάκιο της ΕΥΠ, αλλά και η Κρατική Ασφάλεια προΐστανται των ερευνών για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά στη Δάφνη Ζακύνθου, που κατέκαψε 250 στρέμματα δασικής έκτασης και έθεσε σε κίνδυνο ομάδα λουομένων.

Εξάλλου, σε εξέλιξη ήταν μέχρι το βράδυ πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ψιλή Βίγλα στο Βαθύ Σάμου. Στον τόπο επενέβησαν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, πεζοπόρο τμήμα οκτώ ατόμων και 30 εθελοντές, ένα αεροπλάνο κι ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο «κόκκινο» θα βρεθούν σήμερα οι περιοχές Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λέσβου, Χίου, Σάμου (για τη νήσο Ικαρία), καθώς και η Περιφέρεια Κρήτης.

Στον εισαγγελέα Πειραιά οδηγήθηκε χτες ένας 18χρονος, ο οποίος συνελήφθη προχτές στη Νίκαια με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νεαρός έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα, πίσω από το Κατράκειο Θέατρο, με αποτέλεσμα να καούν 5 στρέμματα με χαμηλή βλάστηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ